22°C

Beograd

STEFANOVIĆ O USLOVIMA IZBORA: Spremni da učinimo korak napred!

Spremni smo da učinimo korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani, izjavio je potpredsednik vlade i šef radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je za domaće medije rekao da je vlast, tokom razgovora vlasti i opozicije, želela novi okvir, da se poboljšaju izborni uslovi, te da se pojasne i redefinišu neke stvari.

Rekao je da su izborni zakoni nasleđeni iz perioda od 2008. do 2012. godine i da je vlast želela da kroz konkretnu ponudu menja Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i Zakon o borbi protiv korupcije, što su dve suštinske promene.

Istakao je da žele da pokažu spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcima, o izmeni zakona i donošenju podzakonskih akata.

- Mislimo da možemo da učinimo korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani - naveo je Stefanović.

Govoreći o rokovima, rekao je da većina mera može da se sprovede do narednih izbora, u naredna dva do tri meseca a neke mere mogu da se sprovedu i za sedam dana, što zavisi od procedura.

Stefanović je rekao da postoji sumnja građana da je neko glasao umesto njih, i da se zato predviđa da građani mogu da imaju uvid u izvod iz biračkih spiskova kako bi se uverili da je njihova kolona prazna i da niko nij eiskoristio njihovo pravo umesto njih, a ko nisu glasali.

Navodi da su predmet razgovora mere koje se predviđaju u skladu sa zakonom, od biračkih spiskova za koje navodi da su danas neuporedivo bolji i čistiji, do uvida u izvode iz biračkih spiskova, obuka koje će RIK sprovesti za svoje članove ali i javnih obraćanja koja će pomoći građanima da shvate koja su njihova prava. Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Stefanović je rekao da se predviđa pooštravanje zakonskih normi i preciziranje šta sve podrazumevaju javni resursi. Kaže da se predviđa zabrana korišćenja službenih vozila, bilo kakav vid političkih aktivnosti u radno vreme, korišenje prostorija javnih preduzeća za političku agitaciju i da se na bilo kom skupu, na kojem se promoviše rad javnih funkcionera, govori pozitivno ili negativno o političkoj temi koja se tiče izbora.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar