Izvor:
21.09.2019 u 18:32
0

HRVATSKA: Ozbiljnim i kritičnim pristupom prošlosti protiv zločina!

Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću "Dokumenta" upozorio je danas, na Međunarodni dan mira, na potrebu ozbiljnog i kritičkog pristupa prošlosti, ne samo zbog naučne istine već i kako bi se onemogućilo da politički, kulturni i moralni kontekst današnjeg života bude zaprljan zadahom opravdavanja zločinačkih praksi.

– Na nedavnu stotu godišnjicu ulaska D''Anunciovih ardita u Rijeku još jednom je pokazala da ni najbizarnije istorijske epizode nisu puka prošlost tako dugo dok postoji politička energija koja se njima hrani, te da nije dovoljno proklamovanje da je današnja Evropska unija rezultat novog načina odnosa među državama ako se kritičko suočavanje s prošlošću svih evropskih nacija ne neguje kao dnevni zadatak – napominju u Dokumenti.

– No, neofašistička ugroženost u Hrvatskoj danas nema samo ustašku masku, iako je ta daleko najčešća. Sučeljavanje s prošlošću ima šansu jedino uz uslov radikalnog i principijelnog obelodanjivanja svih zločinačkih pojava u prošlosti – navodi se u saopštenju.

Namera da se lokalna prošlost, u konkretnom slučaju riječka, nekritički tretira kao vrednost po sebi, kao garancija savremenog identiteta grada i hrana pripremljena za put za evropsku kulturnu razmenu dovodi do ishoda koji su nalik nacionalističkom falsifikovanju.

– Torpedo umesto zločinačkog oružja za ubijanje civila postaje simbol ''zlatnih vremena'', ''Galeb'' se, pored značajne uloge u pokretu nesvrstanosti vidi samo u glamuroznoj varijanti (zapostavljajući njegovu funkciju ugošćivanja brojnih masovnih zločinaca), a u radikalno izolovanoj prošlosti Rijeke čak i protofašist D''Anuncio postaje jedan od konstitutivnih velikana – navodi se u saopštenju.

Dokumenta će se, kažu, žrtava ustaškog terora prisetiti na najvećem stratištu u Zagrebu, gde će biti izvedena umetnička intervencija Sandre Sterle o organizaciji "Virtualnog muzeja Dotrščina", te izložbama "Poslednji svedoci" i "Tkanine otpora: glasovi žena" u Rijeci.

No postavljaju i pitanje – šta će za kritičko sagledavanje prošlosti danas učiniti vlasti na svim nivoima, od lokalne do evropske.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter