Izvor:
18.09.2019 u 12:06
0

AKTUELNE TEME: Srpski parlamentarci primili koleginicu iz Francuske!

Članovi skupštinskog Odbora za evropske integeracije razgovarali su danas sa poslanicom skupštine Francuske Leticijom Avijom o procesu evropskih integracija Srbije, aktuelnim političkim pitanjima u Srbiji i borbi protiv diskriminacije, saopšteno je iz srpskog Parlamenta.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dveju zemalja dobri i da je nedavna poseta francuskog predsednika Srbiji pokazala veliko prijateljstvo Srbije i Francuske, kao i da predstavlja važan korak u unapređenju odnosa, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora za evropske integracije tom prilikom su poručili da je Srbija privržena ispunjavanju svih zahteva za članstvo u EU, kao i da ima dovoljno administrativnih kapaciteta da to učini.

Naveli su da procesi proširenja EU i njeno reformisanje mogu da teku paralelno, bez međusobnog isključivanja, kao i da je zbog zajedničkih izazova koji nas čekaju u budućnosti važno da Srbija, ali i zemlje regiona, što pre postanu članice EU.

Član Odbora Dragan Šormaz zahvalio je francuskoj parlamentarki na podršci Francuske Srbiji na njenom evropskom putu i istakao pozitivne primere koji Srbiju preporučuju za članstvo u EU.

To su, kako je naveo, visoki standardi za nacionalne manjine i ostale manjinske grupe u zemlji, ali i stav Srbije tokom migrantske krize tokom koje je kroz našu zemlju prošlo više od 1,2 miliona izbeglica, navodi se u saopštenju.

U razgovoru u kome su učestovali članovi Odbora Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dubravka Filipovski i Zvonimir Ðokić bilo je reči o unapređenju saradnje Srbije i Francuske u oblasti ekonomije, biznisa, kulture, ali i o unapređenju parlamentarne saradnje.

Takođe se pričalo o naporima koje Srbija ulaže za pripremu za članstvo u EU i izazovima koji se na tom putu nalaze, poput razvoja demokratskih institucija, ispunjavanja demokratskih standarda, vladavine prava, medijskih sloboda, negovanja javnog političkog dijaloga, ali i o ponudi Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu pozicije i opozicije u Srbiji pred predstojeće redovne parlamentarne izbore.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o situaciji u samoj EU nakon nedavno održanih izbora za evropski parlament, kao i o nepopularnosti teme proširenja u zemljama članicama.

Inače, Avia, koja učestvuje na konferenciji o borbi protiv netolerancije i promovisanju jednakosti u Beogradu, predlagač je zakona za borbu protiv mržnje na internetu u francuskom parlamentu i u razgovoru sa srpskim kolegama pozdravila je napore Srbije za članstvo u EU, ali i u borbi protiv diskriminacije u društvu.

Ona je poručila da EU nije institucija, već forum država koje u njega ulaze sa svim onim što imaju i da bi moto EU mogao biti – ujedinjeni u različitosti.

Navela je da EU nije savršena, jer su poslednji izbori za evropski parlament pokazali potrebu za njeno reformisanje, ali takođe i da je potrebna da bi se očuvao mir, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter