Izvor:
16.09.2019 u 13:47
0

SASTANAK DŽONSONA I JUNKERA: Pregovori sa EU o Bregzitu će se intenzivirati!

Pregovori sa EU o Bregzitu će se intenzivirati sa ciljem postizanja novog dogovora o "razvodu" pre planiranog izlaska Britanije iz EU, 31. oktobra, saopšteno je danas u Londonu.

To je saopštila kancelarija Borisa Džonsona nakon sastanka britanskog premijera sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom.

Lideri su se složili da razgovore treba intenzivirati, a sastanci će se uskoro svakodnevno održavati – navodi se u saopštenju portparola britanskog premijera.

U razgovorima će, pored Junkera i Džonsona, učestvovati i glavni pregovarači, Mišel Barnijer sa strane EU i britanski sekretar za Bregzit Stiv Barkli.

Portparolka EK Mina Andreeva je posle sastanka Džonsona i Junkera u Luksemburgu, za koji je navela da je bio prijateljski, objavila na Tviteru da će se "pregovori nastaviti ubrzanim tempom", navodi AP.

Junker je na sastanku s Džonsonom ponovio da je Velika Britanija u obavezi da iznese legalna i funkcionalna rešanja koja su u skladu sa Sporazumom o povlačenju.

Istakao je da je EK "spremna i otvorena" da razmotri takve predloge, ali i dodao da oni još nisu izneti.

Evropska komiija je spremna da radi svaki dan, ceo dan. Sastanak EU lidera u oktobru biće značajan korak u ovom procesu, a EU ostaje ujedinjena – poručio je Junker.

Uoči sastanka sa Junkerom, Džonson je novinaraima rekao da je oprezan u očekivanjima.

Dzonson ni manje od sedam nedelja pre roka za izlazak Britanije iz EU nije postigao dogovor sa Briselom o načinu na koji će se razdvojiti peta svetska ekonomija i njen najveći trgovinski partner.

Britanski premijer je juče rekao da veruje da u narednim nedeljama može da postigne dogovor sa Evropskom unijom.

On je istakao da radi na tome da Britanija izađe iz EU 31. oktobra.

Bivši gradonačelnik Londona je naveo da napuštanje EU bez sporazuma nije ishod koji bi želeo, ali je dodao su u toku "veoma opsežne" pripreme za scenario bez dogovora.

Ukoliko bi u narednim danima došlo do dovoljnog napretka, nameravam da idem na ključan samit 17. oktobra i finaliziram sporazum koji će zaštiti interese građana i poslovanja sa obe strane Kanala i obe strane granice u Irskoj – napisao je Džonson.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter