Izvor:
12.09.2019 u 18:38
0

VUČIĆ SUTRA U DRVARU: Pomen na stradale Srbe u 20. veku! (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u Drvaru povodom obeležavanja „Dana sećanja“- pomen na stradale Srbe u 20. veku, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Vučić će tokom boravka u Dravaru obići i dečiji vrtić „Majka hrabrost“.

Takođe, u Radničkom domu Vučić će se sastati sa načelnicima opština, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na platou ispred Radničkog doma u 19 sati počeće centralni događaj – akademija „Krajino moja“, posvećena je stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština.

"Dan sećanja" se održava u pomen svim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Vučić je nedavno, nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, najavio da će zajedno s njim posetiti Drvar.

Predsednik Srbije je u julu proglašen i za počasnog građanina Drvara, a tada je na svečanoj sednici Opštine, obelodanjeno i da će Srbija pomoći taj grad sa milion evra.

Inače, položaj Srba u opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar je težak i u mnogim segmentima diskriminišući, što je konstatovano na sastanku Dodika i predsednika opština u avgustu, kada je vlada RS obećala pomoć u visini od 500.000 KM (250.000 evra).

Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora, ocenjeno je na tom sastanku, uvrstiti u nastavne planove škola u FBiH, tamo gde to nije slučaj.

Srbe, kako je tada rekao Dodik, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorišu kantonalne i federalne vlasti.

Na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo je 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/sns_srbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter