33°C

Beograd

AMBASADORKA KINE U BEOGRADU ČEN BO: "Vučić i Si Đinping planiraju odnose sa strateške pozicije!"

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo veruje da će biti sve više kineskih investicija u Srbiji i ističe da šefovi država dve zemlje, Aleksandar Vučić i Si Ðinping, pridaju veliku pažnju bilateralnim odnosima i planiraju ih sa strateške pozicije.

Čen je u intervjuu za Politiku istakla da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo.

- Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija. Kada govorimo o ovom regionu, najintenzivnija je komunikacija između predsednika Si Ðinpinga i predsednika Aleksandra Vučića - istakla je ambasadorka.

Čen je naglasila da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan.

- Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju. Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije i da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje - poručila je ona, dodajući da Kina ceni napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga.

Čen, koja je od 1996. do 1999. godine bila ataše, treći sekretar u ambasadi Kine u SR Jugoslaviji, kaže da je, kada je ovaj put došla u Srbiju, bila impresionirana napretkom u razvoju, koji je naša zemlja postigla.

Ona je istakla da je primetila dosta novih građevina, prodavnica, auto-puteva, kao i to da se svuda gradi.

- Uprkos svim poteškoćama, srpski narod se uvek zalagao za nezavisnost, slobodu i toleranciju prema svetskoj različitosti, čemu se ja duboko divim - rekla je ambasadorka.

Čen je naglasila da kineski narod oseća veliku bliskost sa Srbijom.

- Stupanjem na snagu sporazuma o bezviznom režimu između Kine i Srbije, sve više i više kineskih državljana želi da poseti Srbiju. Tako je 2016. godine 18.000 kineskih turista, a 2018. godinje njih 102.000 posetilo Srbiju. Ove godine taj broj i dalje raste - navela je ona.

Ambasadorka smatra da će biti sve više i više kineskih investicija u Srbiji.

- Nakon kompanije "Linglong" počela je i izgradnja fabrike za proizvodnju autodelova kineske kompanije "Mint". Kinesko preduzeće je kupilo neke akcije Ikarbusa, železara HBIS u Smederevu i rudnik Zijin u Boru neprekidno povećavaju svoja ulaganja kako bi modernizovali preduzeća - istakla je ona.

Takođe, kako je navela, ubrzava se razvoj projekata industrijskog parka u Beogradu, dok su pregovori oko projekta izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka prijateljstva u Smederevu u završnoj fazi.

- Izgradnja ova dva industrijska parka privući će više kineskih malih i srednjih preduzeća da investiraju u Srbiji - naglasila je Čen

Na pitanje da li se Kina plaši kvota za izvoz čelika, koje je uvela EU i toga kako će da posluje železara u Smederevu, ona je ukazala da je kvota najveći izazov za razvoj železare.

- Bez uticaja faktora kvote, železara bi se još bolje razvijala i dala veći doprinos ekonomskom razvoju Srbije - uverena je ambasadorka.

Upitana da prokomentariše to što se često govori da strateško partnerstvo između male zemlje kao što je Srbija, i velike zemlje i ekonomije kakva je Kina, nije moguće, Čen kaže da su rezultati koji su postignuti tokom razvoja odnosa dve zemlje najbolji odgovor na takav stav.

Ona je dodala da iako su Srbija i Kina geografski udaljene i odlikuju ih različite nacionalne prilike, postoji duboko tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda.

- Naša ekonomska saradnja je izuzetno komplementarna - rekla je Čen, navodeći da je uspešan razvoj bilateralnih odnosa Kine i Srbije pokazao da razlike u istorijskoj pozadini, društvenom sistemu, ideologiji, modelu razvoja i veličini ne mogu biti prepreka u razvoju međudržavnih odnosa.Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar