18°C

Beograd

AMERIČKI ANALITIČAR GREGORI KOPLI: "SAD bore za uticaj na Balkanu zajedno s Rusijom i Kinom!"

Urednik američkog časopisa "Odbrana i inostrani poslovi" Gregori Kopli izjavio je danas da je još rano reći da li je Vašington odlučio da se u budućnosti oslanja radije na Beograd nego na Prištinu kad je u pitanju kosovski problem.

- Ono što je sigurno jeste da SAD posvećuju više pažnje srpskom pogledu na pomenuti problem nego što su to činile u prošlosti, ali istovremeno i pokazuje da se SAD bore za uticaj na Balkanu zajedno s Rusijom i Kinom - rekao je Kopli.

Prema njegovim rečima, SAD i dalje pritiskaju Srbiju da prekine kampanju među drugim zemljama da povuku priznanje Kosova.

Kako je ocenio, nije realno da zemlje Kvinte zahtevaju od Srbije da zaustavi prirodnu reakciju na uzimanje, bez ikakvog zakonskog osnova, značajnog dela njene teritorije.

- U ovom trenutku, takozvane snage Kvinte gube prednost nad Srbijom, jer članstvo u EU izgleda sve manje privlačno kao dugoročna opcija za Srbiju. Velika Britanija izlaskom iz EU gubi veliki deo svog uticaja protiv Srbije, dok su SAD očigledno zainteresovanije za postizanje sporazuma s Beogradom nego za njegovo kažnjavanje- smatra Kopli.

Kopli je dodao da u ovoj fazi nema koristi od pritisaka na Srbiju, ali ne mogu ni da napuste "sopstvenu kreaciju" - Kosovo, osim ukoliko se ne postigne novi pregovarački okvir, što je sigurno moguće.

Izvor: Alo
Foto: YouTube/ Otvoreni Studio/ Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar