Izvor:
22.08.2019 u 19:26
0

PREDLOG STRATEGIJE NACIONALNE BEZBEDNOSTI: Ušlo u skupštinsku proceduru!

Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije ušao je u skupštinsku proceduru.

Kako se navodi, polazišta Strategije su očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država.

Dokument je objavljen na sajtu parlamenta i u njemu se navodi da je reč o najvišem strateškom dokumentu čijim sprovođenjem se štite nacionalne vrednosti i interesi Srbije.

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.

Evropske integracije i članstvo u EU jesu nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije, kaže se u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti.

U proceduri je i Predlog Strategije odbrane u kojoj piše da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno političkim savezima.

S druge strane, ističe se da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa drugim državana i vojno političkim savezima i da u tom smislu Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i prakitčnu saradnju sa NATO.

Izvor:B92
Foto: YouTube Printscreen/ParlamentSrbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter