15°C

Beograd

TAČI: Uskoro ću raspisati izbore!

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da će uskoro doneti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Neposrdno po raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta, predsedavajući skupštine i predsednik DPK, Kadri Veselji, potpisao je odluku o tome i dostavio je Tačiju.

Prema kosovskom ustavu, piše portal Ljajmi, izbori moraju biti održani u roku od 45 dana od dana raspuštanja parlamenta.

U Tačijevom saopštenju se navodi da odluka o raspuštanju parlamenta ubrzava korake ka raspisivanju prevremenih izbora, nakon neopozive ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju.

Tači je konstatovao da je do raspuštanja parlamenta došlo i zbog nedostatka volje parlamentarnih političkih stranaka da formiraju novu vladu izborom mandatar.

Navodi da je sada u interesu građana Kosova da što pre bude sprovedena, kako navodi, demokratska izborna proceduru, koja je “suočena sa izazovima koje nameće i država i društvo”, da bi se što pre došlo do funkcionalne i odgovorne vlade.

- U okviru svojih ustavnih, zakonskih ovlašćenja i u potpunosti u skladu sa današnjom odlukom Skupštine, uskoro ću doneti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo - naveo je Tači.

Dodao je da ovi izbori moraju biti dobro organizovani, profesionalni, kako bi se, kako navodi, osigurao pravičan, demokratski proces koji će obezbediti i prisustvo međunarodnih i lokalnih posmatrača.

U saopštenju se navodi i da će uprkos raspuštanju Skupštine, rad institucija biti obezbeđen.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar