PO PRVI PUT: Mogerini istakla vžnost Međunarodnog dana sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovesti ili uverenja!

Ove godine prvi put se 21. avgusta obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovesti ili uverenja.

Na prvi Međunarodni dan sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovesti ili uverenja, odajemo počast svim onima širom sveta koji su izgubili živote ili pretrpeli nasilje zbog svoje veroispovesti ili uverenja, izjavila je visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini.

Istakla je da progoni na osnovu religijskih ubeđenja ili pripadnosti, odnosno nepripadnosti religiji, predstavljaju kršenje međunarodnog prava i zahtevaju zajedničke napore kako bi se s njima izborilo.

- Prošle godine su se desili mnogi tragični ekstremistički napadi. Vernici svih vera, ali i nevernici, nastavljaju da trpe nasilje i progone u mnogim delovima sveta. Oni se suočavaju s podstrekivanjem na mržnju i nasilje i zločinima iz mržnje od strane državnih ili nedržavnih aktera, ili i jednih i drugih- upozorila je Federika Mogerini.

Ona je podsetila je da su sloboda miššljenja, savesti i veroispovesti zagarantovane članom 10. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije.

Istakla je da je zaštita ovih prava dužnost Evropske unije i njenih članica, a zakonodavstvo Evropske unije obavezuje držžave članice da sankcioniššu namerno javno podstrekivanje na nasilje ili mržžnju usmerenu na grupu ili pripadnike grupe koje određuje, između ostalog, pripadnost jednoj religiji ili uverenje.

- Ako društvo dozvoli progon jedne manjine, otvaraju se vrata za progon svih zajednica. Napad na jednu manjinu napad je na sve nas. Stoga ostajemo posvećeni zajedničkom delovanju- poručila je Mogerinijeva u izjavi povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovijesti ili uverenja.

 

Izvor: B92
Foto: Twitter/yenisafakEN

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro