Izvor:
21.08.2019 u 08:47
0

LONČAR O SLUČAJU KOJI JE PODIGAO SRBIJU NA NOGE: Smrt devojčice nema veze sa sistemom!

Leskovac — Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je Hitna pomoć iz Surdulice do devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru intervenisala brzo.

Prema njegovim rečima, Hitna je stigla do devojčice, koja je kasnije preminula u bolnici, za 12 minuta.

Lončar je kazao da bi u tom roku hitnoj pomoći teško bilo i u Beogradu i u većim gradovima da stignu bez obzira na veći broj ekipa i vozila.

Ministar je naveo da je deo nalaza sa obdukcije gotov, ali da se čeka i drugi deo nalaza, te da se prema prvim nalazima može zaključiti da je devojčica bila u teškom stanju.

– To je bila izuzetno ozbiljna i teška situacija. Postavlja se pitanje da se dete našlo u najsavremenijoj beogradskoj i evropskoj bolnici šta bi tada moglo da se učini. To je ono što možemo reći prema prvim nalazima – rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Leskovcu gde je obišao Opštu bolnicu.

Lončar je istakao da devojčicina smrt nema nikakve veze sa funkcionisanjem sistema rada u zdravstvu, kao i da je nemoguće da se desi da neko odbije da izadje na teren kada primi poziv da je dvogodišnjoj devojčici pozlilo.

– Nije ovo posao kao neki drugi da ste u mogućnosti da nalazite opravdanja u nekim zakonima, pogotovu kada se radi o ljudskim životima, a ni zakoni ne mogu sve da urede – kazao je ministar zdravlja i istakao da nema opravdanja da se ne pomogne detetu koje je zdravstveno ugroženo, jer je to ljudski.

Konstatovao je da je svakako potrebna bolja organizacija rada hitnih službi, te najavio da će od sledeće godine kada domovi zdravlja predju u nadležnost Republike postojati jedinstven sistem i da će se u svakom trenutku znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa bez obzira kojoj teritoriji pripada stigla na lice mesta da pomogne.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter