CENTAR ZA DRUŠTVENU STABILNOST: Pojačano interesovanje SAD za rešavanje kosovskog problema!

 

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom sutra u Njujorku, još jedan je korak u pravcu snažnijeg uključivanja SAD u rešavanje kosovskometohijskog problema, rekao je za portal Kosovo onlajn spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović.

Starović, član Centra za društvenu stabilnost, kaže da pored opreza, koji je uvek nužan u odnosima sa najvećom svetskom silom, pojačano interesovanje Bele kuće za Kosmet može predstavljati i šansu za srpsku stranu, ukoliko se na pravi način shvate američke pozicije i interesi na našem prostoru.

Ukazuje da bi Vašingtonu nekakav politički proboj u rešavanju kosovskometohijskog problema dobro došao da „postavi EU na svoje mesto“ i potvrdi neophodnost svog političkog prisustva u Evropi, a budući da SAD imaju one ključne poluge pritiska prema vlastima u Prištini, za ostvarivanje takvog proboja postoje i svi preduslovi.

“Kada govorimo o prilici koja bi se za nas mogla otvoriti snažnijim uključivanjem Vašingtona u rasplitanje kosmetskog čvora, mora se uzeti u obzir i specifičan model spoljne politike koju aktuelni stanar Bele kuće i njegov tim sprovode”, rekao je Starović.

Podsetio je na već, kako kaže, dobro poznatu formulaciju Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o “politici autopilota”, kojom se Vašington vodio na Balkanu poslednje tri decenije i koja se mora promeniti, što je u domaćoj javnosti dočekano sa velikim odobravanjem.

Prema njegovim rečima, predstojeći susret predsednika Vučića sa Pompeom će biti veoma važan u smislu potvrde koju bi predsednik Srbije mogao dobiti o usaglašenosti američke diplomatije sa trendovima koje diktiraju predsednik SAD i njegov Savet za nacionalnu bezbednost.

Srbija je, ističe, u poslednjih nekoliko godina dokazala ne samo svoju čvrstinu, oduprevši se svim pritiscima da se odrekne svojih nacionalnih interesa i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, već i kapacitet da kombinacijom kampanje za povlačenje priznanja i sprečavanjem učlanjenja tzv. Kosova u međunarodne institucije ponovo vrati pitanje statusa KiM na dnevni red.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro