15°C

Beograd

CENTAR ZA DRUŠTVENU STABILNOST: Pojačano interesovanje SAD za rešavanje kosovskog problema!

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom sutra u Njujorku, još jedan je korak u pravcu snažnijeg uključivanja SAD u rešavanje kosovskometohijskog problema, rekao je za portal Kosovo onlajn spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović.

Starović, član Centra za društvenu stabilnost, kaže da pored opreza, koji je uvek nužan u odnosima sa najvećom svetskom silom, pojačano interesovanje Bele kuće za Kosmet može predstavljati i šansu za srpsku stranu, ukoliko se na pravi način shvate američke pozicije i interesi na našem prostoru.

Ukazuje da bi Vašingtonu nekakav politički proboj u rešavanju kosovskometohijskog problema dobro došao da „postavi EU na svoje mesto“ i potvrdi neophodnost svog političkog prisustva u Evropi, a budući da SAD imaju one ključne poluge pritiska prema vlastima u Prištini, za ostvarivanje takvog proboja postoje i svi preduslovi.

“Kada govorimo o prilici koja bi se za nas mogla otvoriti snažnijim uključivanjem Vašingtona u rasplitanje kosmetskog čvora, mora se uzeti u obzir i specifičan model spoljne politike koju aktuelni stanar Bele kuće i njegov tim sprovode”, rekao je Starović.

Podsetio je na već, kako kaže, dobro poznatu formulaciju Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o “politici autopilota”, kojom se Vašington vodio na Balkanu poslednje tri decenije i koja se mora promeniti, što je u domaćoj javnosti dočekano sa velikim odobravanjem.

Prema njegovim rečima, predstojeći susret predsednika Vučića sa Pompeom će biti veoma važan u smislu potvrde koju bi predsednik Srbije mogao dobiti o usaglašenosti američke diplomatije sa trendovima koje diktiraju predsednik SAD i njegov Savet za nacionalnu bezbednost.

Srbija je, ističe, u poslednjih nekoliko godina dokazala ne samo svoju čvrstinu, oduprevši se svim pritiscima da se odrekne svojih nacionalnih interesa i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, već i kapacitet da kombinacijom kampanje za povlačenje priznanja i sprečavanjem učlanjenja tzv. Kosova u međunarodne institucije ponovo vrati pitanje statusa KiM na dnevni red.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar