Izvor:
19.08.2019 u 11:10
0

IVICA DAČIĆ ZA HEPI PORTAL NAJAVIO NOVO UKIDANJE VIZA: Da li to ima veze sa povlačenjem priznanja Kosova?! (VIDEO)

Gost Hepi portala je bio ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, on je ovom prilikom najavio novo ukidanje viza drugim državama.

Federika Mogerini je na predsojeći sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i zemalja kandidata za članstvo, u Helsinkiju, pozvala Prištinu. Da li će Srbija prisustvovati sastanku?

– To je jedan prilično nekorektan potez, zato što je to njen poslednji sastanak u ovom formatu, ali poziv za sastanak ne šalje Finska,već visoki predstavnik. Ona je potpuno promenila format tog sastanaka, ranije su bili kandidati za članstvo, a sada su partneri, to je sve urađeno samo da bi Kosovo moglo da prisustvuje na sastanku. Naši prijatelji iz EU koji se protive nezavisnosti Kosova nam savetuju da mi ipak učestvujemo u tom sastanku, jer bi drugi govorili ono što nije istina, a nas još nema na sastanku.

29.avugsta Srbiju će posetiti turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić. Šta možemo očekivati od njihovog dolaska?

O poseti predsednika Erdogana, ja sam o tome nedavno razgovarao sa ministrom Čavušogluom. Taj datum figurira, bio je u opticaju 27. i 28. još je relativno neizvesno kada će se desiti to, ali u suštini ,kraj avgusta je predviđen za posetu predsednika Erdogana i tom prilikom za početak radova na izgradnji auto-puta ka Sarajevu. Zbog toga dolazi i predsedavajući Predsednišva BiH, Željko Komšić. –

Ministar Dačić je za Hepi portal rekao da još uvek nije ni potvrdio ni demantovao informacije o tome da je država Togo povukla priznanje Kosova.

Ja još uvek nisam saopštio da je Togo povukao priznanje, jer u dogovoru sa predsednikom Vučićem to nismo uradili prošle nedelje zato što je Kvinta izdala saopštenje da prestanemo sa tim, da onda ne bi ispalo da se mi inatimo. U međuvremenu, neki mediji su objavili koja je to država, ali ja nisam ni potvrdilo ni demantovao to. Naše je pravo da lobiramo za našu zemlju, kada neki drugi prestanu da lobiraju za Kosovo, mi ćemo onda da razmislimo da li ćemo prestati da lobiramo za našu zemlju.

Da li će Vlada Srbije doneti još neku odluku o ukidanju viza?

Mi stalno radimo na tome i to je neki cilj koji sam ja postavio ministarstvu. Međutim, mi nailazimo na prepreke od strane Evropske unije jer oni ne gledaju blagonaklono na tako nešto, jer oni to gledaju kroz problem migranata, tako da nam zameraju što smo ukinuli vize za Kinu, Indiju, Indoneziju…Srpski pasoš je sve više na ceni, naš pasoš je među najcenjenijima u svetu, a to je dobro za naše građane. Ukidanje vize nema nikakve veze sa povlačenjem priznanja, ali eto, taj broj raste iz dana u dan. – poručuje Dačić.

Opširnije možete pogledati u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter