23°C

Beograd

ANA BRNABIĆ O SITUACIJI U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI: "Priznanje Kosova je crvena linija preko koje Srbija neće preći!"

Priznanje Kosova u sadašnjim granicama je crvena linija preko koje Srbija neće preći, kaže premijerka Ana Brnabić za Tanjug i dodaje da u ovom trenutku ne vidi na pomolu bilo kakvo rešenje kosovskog problema.

- Srbija neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi. U ovom trenutku treba da vidimo koliko najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo i da budemo racionalni i realni po tom pitanju. Ali da Srbija sve izgubi, a Priština sve dobije - to nije prihvatljivo, a ni fer rešenje - kaže Brnabić.

Ali, Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje, dodaje ona komentarišući predloge koji se mogu čuti u poslednje vreme o tome da bi Srbiji za priznanje trebalo ponuditi više od članstva u EU.

- Treba se vratiti na polje međunarodnog prava i pravde", poručuje Brnabić i naglašava da bi evropske integracije trebalo da zavise od drugih standarda, a ne političke odluke koja ima veze sa KiM - dodaje premijerka.

Ističe, međutim, da smo u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja, a ne vidi razlog za optimizam ni kad je reč o nastavku dijaloga, koji je prekinut nakon što je Priština uvela takse.

- Beograd je tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali su takse stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog. Čim takse budu ukinute i mi smo spremni da nastavimo dijalog - kaže Brnabić.

Ona upozorava i da zamrznuti konflikt - zamrznuta nestabilnost, nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima na KiM, ali ni svim građanima Srbije, te da nije dobra za celokupan ekonomski napredak države.

Premijerka, međutim, navodi da je Beograd prethodnih godina postigao neverovatan i neočekivan uspeh jer su zemlje za koje je kosovsko pitanje bilo zatvoreno, među kojima i najveći proponenti nezavisnosti takozvanog Kosova, pristale da se vrate za sto i vide šta bi moglo da bude obostrano prihvatljivo rešenje.

- Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da jednu temu koja je bila završena i zatvorena ponovo stavi na sto i da danas svi žele da čuju šta je za Srbiju prihvatljivo rešenje - navela je Brnabić.

Ona kritikuje bivše vlasti što od 2008. godine nisu uradili ništa da bi zaštitile Ustav Srbije, kao i odluku tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova posle koje je usledilo po Beograd loše mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglasena nezavisnost Kosova nije suprotna međunarodnom pravu, ali i pristanak da se kosovsko pitanje izmesti iz UN u EU.

- Čini mi se da smo sve do tada učinili na sopstvenu štetu iz nekog razloga, neznanja, neodogovrnosti, nebrige, nadam se ne nečeg daljeg od toga - rekla je Ana Brnabić.

Upitana kako vidi prostor na međunarodnoj sceni u kojem se Srbija bori za svoje interese, Brnabić kaže da je on veoma sužen, a za to okrivljuje bivše vlasti, koje, kaže, tokom dvehiljaditih godina nisu učnile ništa da međunarodnoj zajednici ukažu na realnost.

Upitana koji su najurgentniji sporovi koje bi Srbija trebalo da reši sa svojim susedima, Brnabić kaže da je to pitanje granica sa Hrvatskom i BiH, ali i most Ljubovija-Bratunac.

- Ako me pitate šta je prioritetno, odnosno pitanje nad pitanjima, to je onda taj most, jer mi je neverovatno da građani koji žive tamo ustanu ujutru, vide most, ali ne mogu da pređu nego moraju da idu na druge granične prelaze - navodi premijerka.

Podseća da postoji jasan dogovor da će Srbija isfinansirati most, Republika Srpska pristupne prelaze, a BiH granične prelaze i da će dati dozvolu za njihovo otvaranje, što se nije dogodilo.
Mondo.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar