28°C

Beograd

NOVO BRDO NIKAD NEĆE BITI "KOSOVSKI" SPOMENIK: To je nasilno brisanje istorije! (FOTO)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da tvrđava Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, jer je to jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

Reagujući na isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, Đurić navodi da je svaki pokušaj da se taj spomenik prikaže u drugom svetlu akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na KiM.

- Novo Brdo je u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija - navodi Đurić u saopštenju dostavljenom medijima.

Đurić kaže i da oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo "kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope".

- Isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, jeste, verujem, i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora - navodi Đurić.

Poručuje da Novo Brdo nikada neće biti "kosovarski" istorijski spomenik i dodaje da "nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće - možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva


Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar