Izvor:
15.08.2019 u 13:31
0

DAČIĆ I KONO: Bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom!

Ministri spoljnih poslova Srbije i Japana, Ivica Dačić i Taro Kono ocenili su danas da se bilateralni odnosi naših dveju zemalja na uzlaznoj putanji, u političkom i ekonomskom planu i najavio da već od danas počinju pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva Srbije i Japana naredne godine.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, izrazio zadovoljstvo što je posle 18 godina jedan japanski ministar posetio Srbiju i naveo da ta poseta, kao i najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučić na ustoličenju japanskog cara Naruhita u oktobru govori o produbljivanju odnosa Beograda i Tokija.

Ponosni smo na dugu tradiciju političkih odnosa sa Japanom, rekao je Dačić i naveo da se sa ministrom Konom dogovrio danas da 1882. godinu, godinu prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanove kao godinu prijateljstva dve zemlje.

– To znači, da već od danas počinjemo sa pripremama za obeležavanje 140 godina od prijateljstva Srbije i Japana, što će biti 2020. godine – kazao je Dačić dodajući da je dobora povod i da će Beograd pozvati japansku carsku porodicu da poseti našu zemlju.

Kako je naveo, bilateralni odnosi Srbije i Japana su sve bolji i na političkom, ali i na ekonomskom planu i to uz pojačan interes japanskih investitora za srpsko tržište.

Dačić se zahvalio japanskom ministrom na tome što su bili uzdržani prilikom glasanja u Unesku i Interpolu za članstvo Kosova, iako su priznali nezavisnost Kosova.

– Mi to izuzetno cenimo, jer smatramo da svi treba da sačekaju kraj dijaloga i postizanje kompromisa, a ne da se vuku jednostrani potezi, kao što je učlčanjivanje u određene međunarodne organizacije – kazao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, japanskom kolegi je rekao da Srbija želi mir, dogovor, kompromis, ali da ne može da prihvati jednostrane akte koji ugrožavaju nacionalne i državne interese.

Ekonomski odnosi su u uzlaznom periodu, dobijaju na intenzitzetu, beleži se porast japanskih kompanija za naše tržište, rekao je Dačić navodeći da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Japanom iznosila 180 miliona evra, što je više u odnosu na prošli period, ali može da bude i više.

Kako je rekao, Srbija je zainteresovana i za saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti, oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, sporta…

Želimo da Japan ovde bude što više prisutan, to nije vezano samo za pitanje ekonomije, već i u drugim oblastima. Srbija je veoma dobro mesto za japanske investicije, zato što japanske kompanije žele prisustvo u Evropi, a to prisustvo znači ostvarivanje što većeg profita, a to znači i što manje dažbine – kazao je Dačić naglašavajući da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa istokom i sa zapadom, kao i sa svim zemljama u regionu.

Šef srpske diplomatije se zahvalio Japanu na tehničkim i materijalnim donacijama i naveo da je ta zemlja Srbiji donirala ukupno za 20 godina 507 miliona evra.

Kako je kazao, pamtimo i solidarnost Japana prilikom poplava, kao i pomoć pri migrantskoj krizi.

Ministar Kono je naveo da bi trebalo češće organizovati posete zvaničnika dve zemlje i zahvalio je Dačiću na gostoprimstvu.

– Naši odnosi su značajno produbljeni od posete premijera Abeua prošle godine – rekao je Kono i dodao da je danas sa šefom srpske diplomatije razmatrao načine na koji mogu da se unaprede bilateralni odnosi u različitim oblastima, kao i da se započnu pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva.

Razmenili smo i mišljenja o načinima za unapređenje naših ekonomskih odnosa, rekao je Kono i dodao da je Srbija izvor visoko kvalifikovane radne snage, kao i da je pokazan izuzetan napredak u ekonomskim reformama i fiskalnoj konsolidaciji.

Kako kaže, smatra da je najvažnije da se japanska poslovna zajednica informiše o uslovima koji se u Srbiji nude.

Govoreći da je i poslovno okruženje u Srbiji unapređeno, Kono je naveo da je Japan organizovao u maju u Nemačkoj za japanske kompanije, na kojem je učestvovala i PKS i dodao da će nastaviti da sprovode takve aktivnosti, a da će to doprineti dolasku više investicija u Srbiju.

Stabilnost Zapadnog Balkana nije samo regionalno i evropsko pitanje, istakao je Kono i dodao da je to strateško pitanje i za Japan.

Japan pozdravlja ulogu Srbije u promovisanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kazao je Kono i dodao da će Japan nastaviti da podržava ekonomske reforme u Srbiji i pristupanje Srbije EU.

– Japan podstiče i saradnju zemalja unutar regiona Zapadnog Balkana – kazao je Kono.

Navodeći da će Japan sledeće godine biti domaćin Olimpijskim igrama, Kono je kazao da je Srbija poznata kao velika sportska nacija i poželeo je svim srpskim sportistima uspeh.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter