Izvor:
14.08.2019 u 07:10
0

ZEMLJA POSTAJE ATRAKTIVNIJA ZA INVESTITORE: Siniša Mali uoči otvaranja Koridora 11! (FOTO)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je ulaganje u putnu infrastrukturu investicija koja pokreće srpsku ekonomiju, podstiče rast BDP-a i podiže kvalitet života građana.

On je uoči otvaranja deonice na Koridoru 11 Obrenovac – Ljig, rekao da se izgradnjom autoputeva omogućava brže kretanje ljudi, bolji protok robe, zemlja postaje atraktivnija za investitore.

– To je ono što pokreće vašu privredu. Zato nije slučajno što smo, nakon finansijske konsolidacije, prošle godine imamo stopu rasta naše ekonomije od 4,3 odsto, ove godine 3,5 odsto – rekao je ministar.

On je podsetio da je ugledni britanski časopis Fajnenšal tajms objavio da je Srbija lider u svetu po privlačenju stranih direktnih investicija.

– Privukli smo 107 stranih direktnih investicija prošle godine, ali imam osećaj da mi nismo sposobni da budemo ponosni na to što smo prvi u svetu u nečemu što sve zemlje priželjkuju da budu – naglasio je on.

Osim deonice autoputa na Koridoru 11, Obrenovac- LJig, koja vodi do Čačka, kaže da će do kraja godine biti završena deonica od Obrenovca do Surčina, da se radi Požega – Preljina, a da će do kraja oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, kao i da se kreće u izgradnju Moravskog korisdora.

Govoreći o Investicionom programu, Mali kaže da je na nivou vlade doneta odluka o osnivanju Komisije za investicije, čiji je predsednik premijerka Ana Brnabić, a u njenom sastavu biće i ministri u vladi, direktori javnih preduzeća, kao i predsednik Vučić.

Ministar finansija navodi da će se u analizu projekata koji budu pristizali u okviru Investicionog programa uključiti i svi ostali stručnjaci iz ministarstva.

Investicioni plan, ističe Mali, neće značiti samo ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, već i u školstvo, zdravstvo, pronatalnu politiku, turizam, poljoprivredu…

Mali je i potvrdio konstataciju novinara da će svako moći da predloži projekat od nacionalnog značaja.

– Ovo je istorijska šansa za našu zemlju, da završimo te infrastrukturne projekte da možemo da se posvetimo daljem rastu kvaliteta života naših građana – podvukao je Mali.

Osvrnuo se i na komentare pojedinih ekonomista o tome kako Investicioni program nije dobar jer će postaći rast javnog duga, te kazao da ako rast naše ekonomije bude pet ili šest odsto BDP-a, a javni dug se poveća za isti taj procenat, Mali je naveo da se u tom slučaju javni dug kao učešće u BDP-u ne pomera.

Zaključio je da finansijska konsolidacija i stabilne javne finansije daju mogućnost da Investicioni program bude završen bez povećanja javnog duga.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter