Izvor:
13.08.2019 u 16:00
0

POSTAVLJA USLOVE: Veselji pozdravlja napore zemalja Kvinte!

Predsednik najuticajnije vladajuće DPK, Kadri Veselji, reagovao je danas na zahtev ambasadora zemalja Kvinte da Beograd i Priština treba što pre da nastave dijalog, pozivom EU da, kako se navodi, "zaustavi srpske kolonizacione napore i osudi srpske ratne zločince".

Veselji je na svom fejsbuk profilu napisao da pitanje o kojoj će građani tzv. Kosova morati da se izjasne na predstojećim vanrednim izborima, koji se očekuju krajem septembra ili početkom oktobra, je i "da li Kosovo želi da nastavi poseban odnos sa međunarodnim saveznicima ili će ih tretirati kao neprijatelje i pokušati da dalje nastave sami".

Predšednik DPK pozdravlja napore zemalja Kvinte o pomoć dobijenu od Zapada na ostvarivanju kosovske nezavisnosti.

Moramo da zaštitimo interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije na nastavku dijalog. Međutim, zahtevamo od EU da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogucći obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. i da osudi srpske zločince i silovatelje zbog zločina nad nevinim Albancima tokom i posle rata na Kosovu – napisao je Veselji.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog, da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U zajedničkoj izjavi vlada SAD, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Nemačke navodi se da su ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter