4°C

Beograd

STAV SPS-A: Bez Srbije nema rešenja za KiM

Bez Srbije nema rešenja za Kosovo i Metohiju, poručio je večeras potpredsednik Narodne skupštine i šef poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije Ðorđe Milićević i istakao da je zahvaljujući diplomatskim aktivnostima i borbi Aleksandra Vučića i Ivice Dačića naša zemlja konačno u poziciji da može nešto da traži što, kako je rekao, nije bio slučaj pre 2012.godine.

Milićević je na tribini poslaničke grupe SPS ''Građani pitaju'', odgovarajući na pitanje Predraga Ðošana iz Beograda da li će biti nastavljen trend povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, podsetio da je to učinilo 13 zemalja zahvaljujući diplomatskim aktivnostima i borbi za odbranu nacionalnih i državnih interesa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Istakao je da za SPS pitanje KiM nije dnevnopolitička tema na kojoj se ubiraju jeftini politički poeni, kao što je za većinu opozicionih opcija, već pitanje budućnosti Srbije i svakog njenog građanina.

Kako je rekao, ma koliko se nama put kojim idemo ''''emotivno ne sviđao'''', moramo da budemo realni, otvoreni i iskreni prema sebi i realno sagledamo situaciju na KiM.

- Zašto su se toliko dugo krile određene stvari? Jesmo li mi govorili i EU i Kosovo, pa je onda doški do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a predsednik države imao važnija posla u Rumuniji- naveo je Milićević.

Govoreći o kritikama dela opozicije na račun lidera SPS-a, Milićević je kazao da javnosti u Srbiji poznato da je sporazum o administrativnim prelazima potpisao Dačić, ali da je pitanje kako se do toga došlo.

- Do 2011.godine su potpisani i parafirani svi sporazumi sa Prištinom, a onda su došli izbori 2012.godine i ćutali su o tome, pa su to prepustili sledećoj vladi- rekao je Milićević i dodao da je Srbija danas deo rešenja i kompromisa i da je u poziciji da može nešto da traži, a ne samo da gleda kako joj otimaju i od nje nešto traže.

Milićević je primetio da je posle sednice Saveta bezbednosti UN o KiM krenula lavina napada na ministra Dačića, koji je najavio da će još 10 država povući priznanje nezavisnosti Kosova i ocenio da ti napadi dolaze od onih koji su imali priliku da reše pitanje KiM, ali su je propsutili.

- I danas kada nemaju šta drugo da zamere Dačiću, kažu kako na sednici SB nije rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Za razliku od nekih njihovih vlada, ova vlada ima jasan stav, a to je da Srbija to nikada neće učiniti- podvukao je Milićević.

O sadašnjem stanju na KiM govorio je predsednik Pokrajinskog odbora SPS Zvonko Stević, koji je naglasio da je ono teško, složeno, bremenito i da se Srbi suočavaju sa svakodnevnim pretnjama, pritiscima, hapšenjima, nemogućnošću zapošljavanja...

Ukazao je da, ukoliko se tako nastavi, prema albanskim analizama za 10-15 godina neće biti Srba na KiM ili će ih biti u simboličnom broju.

- Moramo da shvatimo realnost i da znamo situaciju na KiM, da nismo sami, da imamo albansku stranu koja ima sponzore i mentore. Naše rukovodstvo, Vučić i Dačić, čine nadčovečanske napore kako bi zaštitili interese Srbije i Srba na KiM i u tom pravcu se postižu dobri rezultati- rekao je Stević.

Ocenio je da je u interesu države Srbije, srpskog naroda i Srba na KiM da se kosovsko pitanje reši postizanjem kompromisa i da se, kako kaže, stavi tačka na ogroman priblem i teret i za Srbiju i za Srbe na KiM.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar