0°C

Beograd

Selaković: Govor Makrona na srpskom iznenadio i organizatora!

Govor francuskog predsednika Emanuela Makrona na srpskom jeziku nije iznenadio samo okupljene građane, već i one koji su učestvovali u organizaciji događaja, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i dodao da su očekivali samo nekoliko kurtoaznih rečenica na srpskom, ali da je Makron postigao neverovatan efekat.

On je za RTS rekao i da saradnici predsednika Srbije, koji su učestvovali u organizaciji posete Emanuela Makrona Beogradu, nisu znali da će francuski predsednik održati govor na srpskom jeziku.

"Očekivali smo nekoliko kurtoaznih rečenica na srpskom, ali, kao neko ko je dugo učio francuski, mogu da kažem da je njima potreban veliki napor da bi ovakve rečenice izgovorili. Makron je uložio napor, potrudio se da nauči naše reči i postigao neverovatan efekat", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, kod građana preovlađuje utisak ponosa zbog dolaska francuskog predsednika i što je "pokazao poštvanje prema državi, predsedniku, prošlosti i uneo nadu za nove vetrove i bolja vremena u budućnosti kada je u pitanju saradnja dve države".

On je podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića koji je sumirajući rezultate posete rekao da je snaga u mogućnosti pravljenja dobrih kompromisa za svoju državu.

"To je zalog za uspešniju budućnost i kupovinu časnog i čestitog mira. Da u budućnosti stvaramo uslove da se ljudi ovde rađaju, ovde žive i ostaju", rekao je Selaković.

Kako je ocenio, u Srbiji je postalo normalno da dolaze visoki strani zvaničnici, predsednici - Rusije, Kine, kancelarka Nemačke, premijer Japana, potpredsednik Indije.

"Zaboravili smo vremena kada su nas zaobilazili i u preletu preko naše zemlje. To je veliki uspeh ovog rukovodstva i šansa da rešavamo neke stvari kojima nismo hteli da se bavimo", rekao je Selaković.

Podsećajući da je Pariz veoma brzo priznao nezavisno Kosovo, Selaković je istakao da je Makron poslao poruku da time nije sve gotovo, da treba da se traže dijalog i kompromis.

Uveren sam da to znači da smo dobili prijatelja koji će nas ozbiljno saslušati, suštinski poštovati i, nadam se, pomoći nam u rešavanju ovog problema", zaključio je Selaković.


Tanjug

Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar