Izvor:
16.10.2016 u 18:26
0

VUČIĆ VEOMA ZABRINUT: Neko spolja pokušava da nas destabilizuje!

Nekome očigledno smeta ššto višše nismo džžak za udaranje i ššto višše nismo zemlja koja propada i bankrotira, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, dodajući "da ga brine što sve manje toga zavisi od nas".

– Srbija se nalazi u ozbiljnoj i teškoj poziciji. Dok iznutra uredjujemo kuću, neko spolja pokuššava da nas destabilizuje – rekao je Vučić u intervjuu "Večernjim novostima".

Na pitanje da li je Srbija posle briselskog zahteva da preda Albancima imovinu na Kosovu praktično udarila u zid na putu ka EU, Vučić je odgovorio da veruje da je u politici uvek mogić kompromis.

– Ne mogu da govorim na takav način. Verujem da je u politici uvek moguć kompromis i da možžemo odgovorno da nastavimo svoj evropski put, ali je apsolutno tačno da se nalazimo u izuzetno tešškoj situaciji. Pokušavamo da reššavamo stvari iznutra. Pokuššavamo da čistimo naššu kuću, sve su lepše slike, vaze, tepih, ali odjedanput zbog svega ššto dolazi sa strane kao da nam se krov uruššava, kao da dom prokiššnjava, a mi ni krivi ni dužžni – kaže predsednik Vlade.

On dodaje i da mu nije jasno zašto su Albanci odjednom pokrenuli pitanje Trepče, kao i da ne veruje da su oni to mogli da sprovedu sami.

– Nije mi jasno zašto su pokrenuli Trepču odjednom, kao da je tajming odabran. ŠŠta je cilj? Osim ako neko ne žželi destabilizaciju. Ne verujem da su Albanci ovo mogli da sprovedu sami, a da neko na to nije blagonaklono pogledao – kazao je premijer.

Upitan na koga konkretno misli, on je odgovorio da misli "na sve".

– Na celu međunarodnu zajednicu. Svi ćute. Brisel je saopšštio "primili smo k znanju ono što je Vučić rekao". Pa dobro. Šta sad ja treba da kažžem – primili smo i mi k znanju – dodaje Vučić.

Na pitanje lista da li Srbiji preti trajno zamrzavanje pregovora sa Briselom, ako Prišštini ne preda Trepču i Telekom, Vučić odogovara da u politici nikada nije sve zakucano.

– Gledaćemo ako možžemo da nastavimo razgovore. Niko ne možže da vam kažže da je sve zakucano i da ne možže da se promeni. Takve stvari ne mogu da postoje u politici. Ali, oko Trepče ni na ššta ne možžemo da pristanemo. Sporazum o Telekomu je u redu, a akcioni plan u domenu imovine i broja antena mora da se promeni – dodao je.

– Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nadam se i verujem da niko neće pokuššati da primeni silu. U slučaju da to neko pokušša, ta njihova sila će biti nedovoljna. Tačka. Svi koji me poznaju i koji su čuli moje reči, dobro su shvatili tu poruku. Ne zaboravite i da sam nekim drugim rekao da neće biti nove 'Oluje'. Neka niko ne pomisli da će biti jednostavno i lako tući srpski narod. To vreme je proššlo. Prihvatamo bezbroj kompromisa i nikog nećemo da diramo. Ali, unišštenje i progon srpskog naroda nećemo dozvoliti – naglasio je premijer.

Odgovarajući na pitanja o predsedničkim izborima naredne godine, Vučić je odričito negirao da će se kandidovati.

– Ja to neću da uradim. Vredno obavljam posao predsednika vlade i žživim za to i radim po ceo dan. Ja nisam za predsednika. Ne bih mogao taj posao da obavljam. Ma, ne pada mi na pamet – ističe premijer.

Na pitanje da li bi podržao kandidaturu Tomislava Nikolića, ako odluči da obnovi mandat, Vučić odgovara:

– Stranka će za manje od ššest meseci odlučiti ko će biti kandidat. Podržžaću čoveka za koga mislim da vredi. Mislim da je Tomislav Nikolić veoma dobro obavljao posao.

Na pitanje da li će Zapad imati svog aduta na predsedničkim izborima, Vučić kaže da će ih imati višše, ali i da će reći da to nisu njihovi kandidati.

– Višše od izbora Zapada, Istoka i ostalih verujem u pobedu našeg naroda – ističe predsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao i da je predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev dobro došao kad god bude želeo da dođe u posetu Srbiji, dodajući da ne veruje u spekulacije da je on otkazao posetu jer navodno srpska strana nije udovoljila svim ruskim zahtevima oko pripreme njegovog dolaska.

– Ne verujem u to. Verujem u reči ambasadora (Aleksandra) Čepurina koji korektno o tome govori. Nisam dobio informacije o kojima pričate i niko mi ih na takav način nije saopšštio. Kad god premijer Ruske Federacije bude požželeo da dođe, dobro je doššao – rekao je Vučić.

Čepurin je nedavno najavio dolazak, kako je rekao, važne ruske delegacije na čelu sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Petrušovim.

Govoreći o poseti premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koja je najavljivana u medijima, Čepurin je tada objasnio da do sada nisu utvrđivani konkretni datumi njegovog dolaska u Srbiju i da je datum "neko izmislio", a da su predstojeće posete prirprema za njegov dolazak.

Blic
Foto: twitter/ brzotacnojasno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter