Izvor:
20.05.2019 u 09:18
0

NENAD POPOVIĆ: Srbija je postala centar inovacija jugoistočne Evrope!

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je Srbija već postala centar inovacija jugoistočne Evrope i pozvao učesnike 23. Internacionalnog kongresa iz projektnog menadžmenta da svoje projekte realizuju u našoj zemlji.

Popović je, obraćajući se ekspertima iz 20 zemalja koji učestvuju na konferenciji u Beogradu, predstavio rezultate Srbije iz proteklog perioda, kao i potencijale naše zemlje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, startap biznisa, projekata…

Istraživanja, rekao je Popović, pokazuju da najrazvijenije ekonomije u svetu više od 30 procenata svog BDP-a ostvaruju kroz raličite projekte.

Ministar je učesnike iz sveta podsetio na postojanje duge tradicije inženjerstva u Srbiji, kao i na velikane srpske nauke poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića

Ovi primeri pokazuju da naša zemlja, iako nije velika, ima snagu i ideje koje mogu da menjaju kurs civilizacije – istakao je Popović ukazujući na značaj obrazovanog kadra koji čine temelj inovacija u Srbiji.

Popović je rekao da je naša zemlja u prošloj godini imala izvoz IT usluga vredan 1,2 milijardu evra i da je to prvi put da je ovaj sektor premašio vrednost izvoza agrara.

Sve promene proteklih godina u Srbiji, kaže ministar, pokazuju da se struktura naše ekonomije menja, a da su za to zaslužna ulaganja u industrijske i naučne parkove širom zemlje, inovacione i "startap" centre.

Želimo da razvijamo ekosistem u kojem velike kompanije i ''startapi'' mogu da sarađuju i budu partneri jer će to osigurati veći rast i nova radna mesta – kaže Popović i dodaje da se zatim na taj način popunjava budžet iz kojeg se opet sredstva daju za obrazovanje mladih inženjera i novac za podršku njihovim inovativnim idejama.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter