Izvor:
05.10.2016 u 22:33
0

POZIV NA SEPARATIZAM? Traže promenu ustava i vraćanje statusa Vojvodini, kao u Brozovo vreme!

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se Vojvodini, prilikom predstojeće promene Ustava Srbije, mora vratiti puna autonomija i garantovati zakonodavna, sudska i izvršna vlast, pravo na imovinu i prihode.

U saopštenju LSV-a se navodi da je sve to Vojvodini oduzeto "ustavnim pučem" u režiji Slobodana Miloševića 5. i 6. oktobra 1988. godine kojim je na ulici takozvanom „jogurt revolucijom“ ukinuta puna autonomija Vojvodine i zaustavljen njen najintenzivniji razvoj u istoriji.

Do tog momenta Vojvodina, kao i njeni gradovi i opštine bila je po standardu i razvijenosti rame uz rame sa Slovenijom i Hrvatskom, a vojvođanski Fond za penziono invalidsko osiguranje je bio jedan od najboljih u ondašnjoj SFRJ.

– Od tada do danas, Vojvodina je opljačkana, javna preduzeća u koja je ulagala su centralizovana, a vlasti na njoj u proteklih deset godina krše sopstveni Ustav. Novac joj se zakida, a imovina i nadležnosti ne vraćaju – stoji u saopštenju.

Dodaje se da se iznova i iznova u Vojvodini izmišljaju neprijatelji i separatizam, da bi se zamaskirali "puka otimačina i centralizam".

Najave ukidanja Vojvođanske akademija nauka, umetnosti i kulture i nametanje tzv. tradicionalne zastave Vojvodine koja pritom nije tradicionalna, predstavljaju nastavak „jogurt revolucije“ sa ciljem da od Vojvodine ne ostane čak ni ime.

– Položaj i autonomija Vojvodine moraju biti garantovani novim ustavom – smatraju u LSV jer je, kako tvrde, to jedini način da se zaustavi zatiranje njene autonomije, njenih specifičnosti i dalje siromašenje njenih građana, gradova i opština.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter