Izvor:
05.10.2016 u 21:50
0

MINISTAR ODBRANE U SKOPLJU: Evo šta je rekao o bezbednosnim pretnjama po naš region!

Ministar odbrane Zoran Ðorđević rekao je danas u Skoplju da se u ovom momentu sve države našeg regiona suočavaju sa istim ili veoma sličnim izazovima i rizicima, koji pozivaju na zajednički odgovor u njihovom rešavanju.

Govoreći na otvaranju Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga (BMTF), Ðorđević je istakao da Srbija pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji i da neprestano radi na razvijanju dobrih međususedskih odnosa i međusobnog razumevanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Osvrćući se na Projekat Stalne organizacije BMTF, Ðorđević je naveo da on omogućava državama da efikasnije koriste svoje medicinske snage i sredstva, te da su najbolji je primer funkcionisanja principa „udruživanja i deljenja".

Ministar odbrane je istakao veliki značaj BMFT, kao jedinice koja će biti sposobna da obezbedi medicinsku podršku u kriznim situacijama i da brzo reaguje radi otklanjanja posledica katastrofa u regionu.

– Benefit od uspostavljanja ovakve jedinice u regionu imaće sve države učesnice, a otvaranje sedišta Stalne organizacije BMTF je prvi korak ka tom cilju – istakao je Ðorđević.

On je izrazio nadu da će celokupan pravni okvir, u vezi sa formiranjem i funkcionisanjem BMTF, biti uspostavljen u najskorije vreme i da će sve države učesnice i partnerske države uložiti napore da BMTF postane prepoznatljiva i respektivna snaga regiona.

Tokom boravka u Skoplju, ministar Ðorđević razgovarao je sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič i makedonskim ministrom odbrane Zoranom Jolevskim.

Prilikom susreta sa ministarkom Katič, Ðorđević je istakao da Srbija ceni podršku Slovenije u procesu evrointegracija, posebno u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja bez dodatnih uslovljavanja.

Preneo je zahvalnost pripadnicima slovenačkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Ðorđević i Katič izrazili su spremnost da se u narednom periodu zajedničkim naporima i angažovanjem izbore sa mnogobrojnim bezbednosnim izazovima koje nameće aktuelno vreme.

Obostrano je konstatovano da saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne bilateralne odnose, te da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje.

Ðorđević i Jolevski izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Makedonije razvijena, posebno vojno-vojna, vojnoobrazovna, vojnomedicinska i saradnja u oblasti odnosa sa javnošću.

Mogućnost školovanja pripadnika Makedonske armije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije, kao i neophodnost konkretizacije inicijative za remont helikoptera, navedeni su kao mogućnost za dalje proširenje saradnje.

Govoreći o zadovoljstvu zbog prisustva ceremoniji otvaranja sedišta Stalne organizacije balkanskih vojnomedicinskih snaga u Skoplju, Ðorđević je naglasio da je reč o kruni dosadašnje uspešne vojnomedicinske saradnje ministarstava odbrane Srbije i Makedonije, ali i zemalja regiona, navodi se u saopštenju.

Tanjug
Foto: Facebook/Министарство-одбране-и-Војска-Србије

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter