Izvor:
05.10.2016 u 20:48
0

PREDSEDNIK NIKOLIĆ ISKRENO: Želimo u Evropsku uniju, ali…

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Češke za zapadni Balkan i OEBS Štefanom Fileom da Srbija želi da bude punopravna članica EU, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Rusijom. Predsednik Nikolić je potvrdio privrženost Srbije evrointegracijama i izrazio očekivanje da će EU naći rešenja za izazove sa kojima se suočava.

Mi želimo da budemo punopravan član, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom“, naglasio je predsednik i dodao da se posvećenost Srbije miru i stabilnosti ne dovodi u pitanje.

Osvrnuvši se na situaciju u regionu, predsednik Nikolić je naglasio da Hrvatska ponekad izlazi iz okvira evropskih standarda, dok Bosna i Hercegovina ima velike probleme u funkcionisanju.

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i neće učiniti ništa što bi moglo da dovede u pitanje njegovu primenu“, podvukao je predsednik Srbije.

Što se tiče Kosova i Metohije, predsednik Nikolić je istakao da se stiče utisak da se podržava samo ono što želi Priština i, paralelno sa pregovorima u Briselu, Kosovo se uvodi u međunarodne institucije

. Sa druge strane, Zajednica srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, se ne primenjuje u praksi.

Ja od EU očekujem da zaštiti Srbiju kao malu zemlju, kao i sve druge male članice. Važno je da ista pravila važe za sve“, podvukao je predsednik Nikolić.

Specijalni izaslanik Štefan File je naglasio složenost situacije i podvukao da se EU suočava sa velikim izazovima.

Zato je, kazao je, važno razgovarati za jednim stolom i pronaći rešenje.

On se osvrnuo na situaciju u regionu Balkana istakavši: „Evropi je potreban uspeh Srbije, jer bez toga nema uspeha u čitavom regionu. Sa druge strane, ja cenim iskrene veze koje smo uspostavili i smatram da su specijalne veze Srbije i Rusije nešto što možemo smatrati kao osnov za rešavanje problema EU – Rusija. Takođe, smatram da niko od vas ne treba da očekuje da se odreknete tog prijatelstva“.

Sa druge strane, on je podvukao da saradnja Srbije sa Rusijom, Kinom, ili bilo kim drugim treba da bude usklađena sa regulativom EU, kao i do sada.

File se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju:

Desile su se globalne promene i mi moramo da se suočimo sa time, jer bi ignorisanje tih promena, ili još gore suprotstavljanje, bilo pogubno“.

On je podvukao važnost primene osnovnih principa na kojima počiva Evropska Unija, a to je sloboda i jednakost, i dodao da će se zalagati za to, bez obzira na izazove. saopstila je Pres služba predsednika.

Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter