Izvor:
30.09.2016 u 16:48
0

AKO MOŽE ŠVEDSKA, MOŽE I SRBIJA: Uvodi se i kod nas ponovo vojna obaveza, ukinuta pre nekoliko godina?!

Ako Skupština odluči, bićemo spremni da vratimo obavezu služenja vojnog roka, kažu u Ministarstvu odbrane.

Broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi održao kvalitet vojne spreme. Zbog toga, Švedska od 2018. godine ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka, osam godina posle njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svojoj teritoriji unazad dva veka, vojnu obavezu je ukinula 2010. godine, ocenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske. Nova politika zahvatiće švedske mladiće rođene nakon 1999. godine, a očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4.000 mladića.

Imajući u vidu migrantsku krizu i celokupnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana, ali i činjenicu da je u zemljama regiona, pre svega Hrvatskoj i Makedoniji, najavljeno moguće vraćanje obaveznog služenja vojske, za očekivati je da i naše Ministarstvo odbrane razmisli o vraćanju vojne obaveze, kao što su uradili Šveđani.

U Ministarstvu su istakli da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da su u potpunosti spremni da ispune sve tri misije koje im je država poverila, da zaštite teritoriju i da garantuju mir i bezbednost građanima Republike Srbije.

– Koncept profesionalne vojske za sada zadovoljava sve potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali ukoliko Narodna skupština donese odluku o ponovnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka mi ćemo biti spremni da takvu odluku sprovedemo u delo – rekao je Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Tanjug
Foto: Facebook/Министарство-одбране-и-Војска-Србијe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter