Izvor:
30.09.2016 u 14:46
0

BIVŠI ŠEF VOJNOBEZBEDNOSNE AGENCIJE UPOZORAVA: Stvara se Velika Albanija, iza koje stoje…

Najveće zapadne sile.

Namera Hašima Tačija da organizuje referendum o ujedinjenju samoproglašene države Kosovo s Albanijom ima za cilj da izvrši pritisak na Srbiju.

To je za Sputnjik rekao bivši šef Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović, uz napomenu da je takva najava predsednika takozvane države Kosovo posledica nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj.

Stojanović smatra da balkanski narodi i balkanske države nimalo ne utiču na svoju sudbinu, jer, kako kaže, da utiču, odavno bi bilo mira na Balkanu.

– U ogoljenom smislu, ta najava da će Kosovo raspisati referendum za ujedinjenje sa Albanijom govori o tome da je neko Albancima na Kosovu, zbog nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj, namignuo i rekao da potegnu to pitanje. To je samo jedno od pitanja kojim se dodatno vrši pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku – smatra Stojanović.

On napominje da ta najava za cilj ima vršenje dodatnog pritiska na Srbiju, odnosno da je namera da se Beograd i Banjaluka “disciplinuju“ i da se pokaže šta se sve može desiti — to jest, kakve sve komplikacije Srbija može da iskusi ukoliko pokuša da reši nacionalno pitanje na Balkanu.

– Nije to izum kosovskih Albanaca — to je izum onih koji se igraju mirom i stabilnošću na Balkanu. U pitanju su pre svega SAD i neke zemlje EU koje ključno odlučuju o potezima mnogih država na Balkanu. Ova najava je u funkciji pretnji i pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku, zbog nedavno održanog referenduma o Danu RS – ocenjuje Stojanović.

Bivši šef VBA smatra i da Srbija, ukoliko bi referendum o prisajedinjenju Kosova Albaniji bio sproveden u delo, ne bi na raspolaganju imala nijedan pravni mehanizam, odnosno da ne bi mogla da učini gotovo ništa.

– Gotovo sve države bivše SFRJ su rešile svoje nacionalno pitanje; jedino je srpsko nacionalno pitanje ostalo nerešeno. Mnogi jugoslovenski narodi su — od Republike Slovenije, Republike Hrvatske, preko Makedonije, BiH — imali pravo na samoopredeljenje; jedino se srpskom narodu to pravo ne priznaje.

Zapanjujuće je da zvanični organi Republike Srbije, u situaciji kada je predsednik RS Milorad Dodik na osnovu odluke Skupštine RS sproveo odluku o održavanju referenduma, ćute. Ćute uprkos pritiscima kojima je Dodik bio izložen. To je neshvatljivo. Ta politika ’mi ne bismo da se mešamo‘ začuđujuća je i u isto vreme zapanjujuća. Srbija mora da štiti vitalne državne nacionalne interese — kako Srba u Srbiji, tako i Srba u Republici Srpskoj, i svih Srba u rasejanju – ističe Stojanović.

Sputnjik
Foto: Youtoube Printscreen/Happy Tv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter