Izvor:
23.09.2016 u 03:17
0

UPRAVO ZAVRŠEN ISTORIJSKI SASTANAK: Evo kako je protekao susret Putina i Dodika i koje su glavne poruke!

U Moskvi je upravo završen sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Razgovarano je o situaciji na Balkanu i različitim međunarodnim pitanjima, objavljeno je na zvaničnom sajtu ruskog predsjednika.

Razmijenili su mišljenja i o aktuelnim pitanjima u vezi međunarodnih odnosa i saradnje.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsjendika Јurij Ušakom i šef predstavništava Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da je razgovor bio veoma uspješan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi, te da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

– Predsjednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželio napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uvjerenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari – rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspješna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

– Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je `Zarubežnjeft` kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

– Ovo je bila prilika da predsjednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci – dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije.

– Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je predsjednik Ruske Federacije Putin poželio sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

RTRS
Foto: RTRS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter