Izvor:
22.09.2016 u 23:02
0

DAČIĆ NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Konflikti su sve češći i opasniji, rešenje je…

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih oslova Ivica Dačić govorio je danas na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a „Snaga civilnog upravljanja krizama – jačanje kapaciteta OEBS-a kao organizacije na osnovu Glave VIII Povelje UN-a“, poručivši da smo svedoci fundamentalnih promena u globalnom bezbednosnom okruženju.

Konflikti se, rekao je Dačić, razvijaju i postaju sve kompleksniji.

– Ratovi, terorizam, radikalizacija, migracije neviđenih razmera, kao i drugi novi i nadolazeći bezbednosni izazovi dodatno pogoršavaju globalnu bezbednosnu situaciju. Ni prostor OEBS-a ne predstavlja izuzetak u tom smislu – kazao je šef srpske diplomatije i dodao da se mora pronaći najbolji način da se ojača ta organizacija i prilagodi novim okolnostima, kako bismo, kako je rekao, uspeli da se nosimo sa ovim izazovima.

Kao jednu od ključnih lekcija naučenih tokom krize u i oko Ukrajine, Dačić je naveo da se mora ojačati kapacitet Organizacije za prevenciju konflikata i reagovanje na njih.

– Treba da iskoristimo ovaj trenutak da dodatno razvijamo strategije i instrumente kojima OEBS raspolaže među svojim mehanizmima u vezi sa konfliktnim ciklusom – naveo je on.

Ukazao je da je iskustvo stečeno tokom OEBS-ovog angažovanja u Ukrajini pokazalo je da nenaoružane civilne misije u upravljanju krizama pružaju dodatnu vrednost ovoj Organizaciji.

– Ipak, specifičnost savremenih sukoba zahteva prilagođavanje i dodatnu fleksibilnost u našem delovanju. Treba da budemo otvoreni i spremni za razmatranje novih ideja, uzimajući u obzir da je pre samo nekoliko godina upotreba modernih tehnologija – poput bespilotnih letelica i satelitskih snimaka- bila nezamisliva – naveo je šef srpske diplomatije.

Međutim, primetio je, u iznalaženju novih načina i sredstava za pružanje odgovora na krize, ne treba da izgubimo iz vida još jednu jedinstvenu karakteristiku naše Organizacije, a to je konsenzus.

– Treba uzeti u obzir sve ideje i saslušati stavove svih, ali konačni rezultat mora da bude plod odluke donete konsenzusom. S druge strane, ovo će dati dodatnu težinu dogovorenim rešenjima i olakšati njihovo sprovođenje – naveo je.

Kako bi se postigao konsenzus, dodao je, moramo da zajedno učestvujemo u diskusijama, razmenjujemo argumente i nalazimo načine za prevazilaženje razlika. Kada je reč o političkoj volji i konsenzusu, očigledno je, kazao je Dačić, da moramo da pronađemo način za priznavanje međunarodno pravnog subjektiviteta, privilegija i imuniteta OEBS-a.

Aktuelna situacija, istakao je, ima različite negativne posledice po rad Organizacije.

– Ne treba da potcenjujemo ni prednosti koje pruža saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama. Konkretno, lekcije naučene iz mirovnih operacija UN-a, zajedno sa iskustvima drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, od izuzetne su koristi za OEBS i njegove države učesnice – rekao je Dačić i istakao da stoga čvrsto veruje da napori koje Organizacija ulaže u jačanje civilnog upravljanja krizama treba da budu blisko povezani s naporima Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Ovo iziskuje, između ostalog, dalje intenziviranje i istraživanje novih puteva saradnje, uključujući uspostavljanje strateških komunikacija, razmenu informacija i ekspertize, bolju upotrebu postojećih resursa i kapaciteta, zajedničke aktivnosti i sinergiju različitih prisustava na terenu, čiji bi željeni rezultat bilo unapređeno civilno upravljanje krizama, napomenuo je.

– Na kraju, dozvolite mi da naglasim da je ovogodišnja diskusija o konfliktnom ciklusu, koju je iniciralo i organizovalo nemačko predsedavanje, pravovremena i korisna. Želeo bih da podstaknem naredno predsedavanje da ovu temu zadrži visoko na našoj agendi – poručio je, između ostalog, ministar.

Tanjug
Foto: Tanjug printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter