Izvor:
17.12.2018 u 19:08
0

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ: Srbija na sednici Saveta bezbednosti traži poštovanje Rezolucije 1244!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN tražiti da se poštuje Rezolucija 1244, koja predviđa demilitarizaciju svih vojnih formacija kosovskih Albanaca, kao i da očekuje da će u Njujorku biti saslušani svi argumenti Srbije koje će izneti predsednik Aleksandar Vučić.

Dačić je naglasio da je veoma važno da se vidi kakav stav članice Saveta imaju zog kršenja Rezolucije 1244, kao i da se osudi potez Prištine koja je formirala Vojsku Kosova.

– Mislim da će se to i desiti na današnjoj sednici SD, ali imajući u vidu političke stavove pojedinih članica saveta teško je očekivati da će biti doneta odluka o ukidanju Vojske Kosova – rekao je Dačić novinarima u sedištu SPS.

Upitan da li će Srbija zvanično zahtevati od UN da naloži se rasformira vojska Kosova, Dačic je naglasio da Srbija traži da se poštuje Rezolucija 1244 u kojoj, kaže, jasno piše da se OVK demilitarizuje i da je KFOR jedina oružana formacija na KiM.

– Je l' doneta neka nova rezolucija, nije, je l' može da se donese, ne može. Je l' može Rezolucija 1244 da se ukine, ne može. Da li UN poštuju svoj dokument? To je naš stav – rekao je ministar.

Dačić je izrazio sumnju da će biti doneta odluka o ukidanju vojske Kosova jer je, kaže, odavno poznato da neke velike sile ne poštuju dovoljno politiku multilateralizma, već više naginju unilateralizmu.

Ministar je ocenio veoma važnim što će na sednici SB uceštvovati predsednik Srbije i podsetio da je na redovnim sednicama SB ranije govorio predstavnik UNMNIK-a, predstavnik Srbije i predstavnik privremenih institucija u Prištini, a ne Republike Kosova.

– Ovog puta govoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gospodin Hašim Tači, bez državne funkcije. To govori koliko su nerealne sve priče koje dolaze iz Prištine i zahtevi Haradinaja da Srbija prizna nezavisnost Kosova –

Na pitanje o poruci Ramuša Haradinaja Briselu da nema nagodbe kada je reč o taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, Dačić je kazao da Priština očigledno ne shvata poziciju u kojoj se nalazi i da je prošlo vreme kada će neko bombama ili uz veliku političku podršku pojedinih zemalja obezbediti Kosovu sve što želi.

– Ova njihova lista zahteva je za internu upotrebu, eventualno da stave kao bilten u hodnik Skupštine u Prištini – rekao je Dačić i ukazao da se smanjuje broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova, kao i da je odluka o formiranju vojske Kosova naišla na osudu skoro svih zemalja.

Na pitanje da li smatra da je dijalog Beograda i Prištine "klinički mrtav" i da li će Srbija pregovarati sa novim pregovaračkim timom Prištine, u kojem su Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, Dačić je podvukao da dijalog vodi visoka predstavnica EU Federika Mogerini i da na razgovor poziva Vučića i Tačija.

– 'Ne znam gde će taj njihov tim uopšte da učestvuje, u kojem dijalogu, možda u unuitrašnjem – kazao je ministar.

Naglasio je da dijalog ne može da se vodi u trenutnim kolnostima i da je ukidanje taksi koje je uvela Priština uslov za njegov nastavak.

– Predstavnici Prištine moraju da shvate da je njihovo vreme prošlo, ako žele dogovor i mir put je samo kroz dijalog i dogovor sa Srbijom – zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter