Izvor:
13.09.2016 u 22:56
0

ANDREJ PLENKOVIĆ: Kakvu HRVATSKU stvara novi PREMIJER?

Nesumnjivo da je Andrej Plenković, nakon relativne pobede HDZ na vanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, postao najmoćniji čovek u državi, a ono što ga kao premijera čeka je državni budžet, otplata 27 milijardi kuna kamata na spoljni dug, pregovori o dugu zaposlencima u javnim službama i mnogo toga još.

Plenković, kako piše portal "24sata" ne bi smeo da ima previše problema u sastavljanju nove vlade.

Otkačio je, kažu, male stranke iz "desne galaksije" i sam, s HDZ-om, dobio 61 mandat, samo pet manje od Ive Sanadera na vrhuncu moći.

Sanader nije imao ni trećinu problema s kojima se suočio novi šef HDZ-a, ukazuje ovaj hrvatski portal.

A ako se tome doda činjenica da će u Saboru, prema svemu što se može naslutiti, imati dovoljan broj mandata, stabilnu većinu, koju neće opasno napadati nikakva snažna opozicija budući da je šef SDP-a Zoran Milanović na odlasku, postaje jasno kolika je odgovornost na budućem premijeru.

"Most, manjine, Bandić i deo koalicije Jedina opcija mogući su partneri HDZ-a. Što čeka Plenkovića? Neku veliku viziju u predizbornoj kampanji nije ponudio. Bio je samo normalan i pristojan. To je bilo dovoljno za pobedu, ali neće biti dovoljno za izvlačenje naših kola iz gliba", piše 24sata.

Hrvatska, podseća se, dogodine mora vratiti 27 milijardi kuna kamata, znatno više nego ove godine.

Dugovi će biti reprogramirani, to je sigurno, ali je jednako jasno da tako ne možemo doveka.

Rashode države, naime, treba smanjiti, a prihode povećati.

Zdravko Marić, oslonjen na dobre rezultate svojeg prethodnika Borisa Lalovca, smanjio je deficit udžeta i povećao prihode, a to treba nastaviti, piše portal.

Premijersko mesto Plenković očekuje i o tome, kako je najavio juče, ne želi da pregovara.

" Pristup pregovorima će se zasnivati na našem izbornom programu, koji su izradili naši stručnjaci i upravo na toj platformi smo oformili radnu grupu koja će razgovarati s drugim strankama", rekao je Plenković, uz napomenu da su u HDZ-u čuli za zahteve Mosta, da su im neki prihvatiljivi, a da će o nekima pregovarati.

Ipak, ni Plenković, navodi se, ne želi mučenje poput onog nakon prošlih izbora.

"Tražićemo rešenje koje će izbeći situaciju od lani. Želimo da stranke ispune svoju osnovnu dužnost, da institucije služe građanima. Razgovaraćemo s Mostom i drugim strankama koje su prošle prag", rekao je šef HDZ.

Plenkovića, ako postane premijer, čekaju i pregovori sa sindikatima javnih službi kojima država duguje novac, više od dve milijarde kuna, po osnovu ugovora koji su sindikati potpisali još sa nekadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.

Hrvatska će, ukazuje ovaj hrvatski portal, morati pokrenuti i niz projekata kako bi ljudi našli posao u zemlji.

Prema informacijama s tržišta rada, Hrvatska danas nema ni jednog raspoloživog rezača cevi, a velike stranke su u kampanji obećale od 140 do 180.000 radnih mesta. To, kako se navodi, dovoljno govori o načinu na koji su oblikovana predizborna obećanja.

Plenković i HDZ objavili su pozamašan katalog predizbornih ideja, podeća ovaj portal . Obećali su restrukturiranje javna poduzeća, čime bi smanjili potrebe za državnim subvencijama.

To je dosad bio zadatak koji nije uspela, a verovatno ni želela, da sprovede nijedna vlada do sada.

Javna poduzeća su, naime, izvor njihove moći – ona daju novac i osiguravaju smeštaj stranačkih kadrova u uprave i nadzorne odbore.

Podseća se da je Plenković u kampanji davao uopštena obećanja, ali nije davao konkretne odgovore i dodaje da se puno govorilo i o poljoprivredi, ali se nige nije čula rečenica tipa: osiguraćemo kreditne linije za 500 plantaža lešnjaka, za 80 plantaža borovnica, za 40 nasada smilja…, ili omogućićemo formiranje otkupnih stanica za lekovito bilje…

Podseća se i da je Plenković obećao da će smanjiti javni dug za 10 posto u sldeće četiri godine. Ali, konstatuje portal, ni to Plenković nije rekao kako.

U drugoj godini mandata Plenkovićeva vlada obećala je a će smanjiti opštu stopu PDV-a za jedan postotni bod, a do kraja mandata na 23 posto.

Obećali su, podseća se, da će porez na dobit smanjiti s 20 na 18 posto, a za male i srednje preduzetnike na 12 posto.

HDZ i partneri su, takođe, obećali da će poresku stopu od 40 posto dići za one koji primaju više od 13.200 kuna, e da će uvesti sniženu stopu PDV-a na isporuku električne energije, repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, dečju hranu i pomagala…

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter