Izvor:
14.11.2018 u 11:25
0

KUBUROVIĆ I HENK VAN DEN DOL: Holandija bitan partner Srbije u procesu ispunjavanja njenih obaveza u okviru poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU!

Srpska ministarka pravde Nela Kuburović i holandski ambasador u Beogradu Henk van den Dol ocenili su danas da je Holandija bitan partner Srbije u procesu ispunjavanja njenih obaveza u okviru poglavlja 23 i 24 u proegovorima sa EU, kao i da ambasada Holandije već dugo pruža podršku Ministarstvu pravde u ostvarenju njegovih ciljeva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog ministarstva, u razgovoru posvećenom ispunjavanju obaveza u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23, kao i o predstojećem Izveštaju o napretku Srbije u procesu evrointegracija, Kuburovićeva je ukazala da je Srbija dosta toga uradila u proteklom periodu (od prošlog Izveštaja o napretku).

Ona je podsetila da je Skupština Srbije nedavno usvojila set pravosudnih zakona, među kojima su Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i Zakon o lobiranju, što su tri u potpunosti nova zakona koji uvode bitne novine u pravni sistem Srbije.

Ministarka je naglasila da Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći građani Srbije čekaju duže od jedne decenije, a koji upravo ima za cilj unapređenje vladavine prava, da je novi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u potpunosti usaglašen sa EU standardima, kao i da je dobio pozitivnu ocenu Evropske komisije i EVRODŽAST-a, a da novi Zakon o lobiranju predstavlja ispunjavanje mera iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije, ali i jedne od preporuka GREKO.

Ambasador Holandije izrazio je zadovoljstvo što je Srbija najzad dobila zakone o besplatnoj pravnoj pomoći i o zaštiti podataka o ličnosti, i ukazao da je neophodna njihova dosledna primena, kao i da je Holandija uvek spremna da pruži podršku Srbiji na njenom putu ka EU, kaže se u saopštenju.

Govoreći o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, Kuburovićeva je rekla da je Ministarstvo pravde posle široke i inkluzivne javne rasprave i usaglašavanja teksta amandmana s preporukama Venecijanske komisije, izradilo tekst izmena Ustava.

Ona je naglasila da je Ministarstvo usvojilo preko 70 odsto preporuka struke, kao i da je u potpunosti usaglasilo amandmane sa mišljenjem Venecijanske komisije, što je i sama Komisija zvanično potvrdila.

Ministarka pravde je dodala da će uporedo s procesom izmene Ustava biti formirane i radne grupe za izmene pravosudnih zakona čije će članovi biti predstavnici strukovnih udruženja i pravosudnih institucija, dodaje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/julijanadanjanovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter