Izvor:
10.10.2018 u 10:22
0

DAČIĆ: Priština je u defanzivi!

Ivica Dačić kaže da se Priština trenutno nalazi u defanzivi, odnosno da obilazi zemlje koje su priznale Kosovo, kako to priznanje ne bi povukle.

Ministar spoljnih poslova kaže, da Srbija s druge strane nastavlja da lobira da neke zemlje povuku priznanje Kosova, a siguran je da će do kraja godine biti još takvih povlačenja priznanja, zbog čega očekuje da će taj broj ubrzo pasti ispod 100.

"To je važno zbog pregovoračke pozicije, jer iz Priština kažu 'šta imamo da pregovaramo sa vama kada je nas priznalo 116. država'. Oni su zakucali taj spisak, okačili ga na vrata, a to je velika laž, jer su neke zemlje povukle priznanje", naglasio je Dačić.

On je rekao da je Priština u velikoj defanzivi i da ne shvataju realno situaciju u kojoj se nalaze i najviše vremena provode sa zemljama koje su priznale Kosovo da ne povuku priznanje.

"Ne shvataju da je većina najvažnijih međunarodnih aktera veoma zainteresovana da dođe do određenog dogovoru koji bi se zasnivao na kompromisu. Oni samo otežavaju svoju poziciju time što postoje neslaganja o tome unutar prištinske elite", pojasnio je ministar.

To što Priština još nije formirala Zajednicu srpskih opština, kako kaže, dokaz je da nemaju nameru da sprovodi dogovoreno iz Briselskog sporazuma.

Komentarišući istraživanje IPSOS-a da 44 odsto građana nije za razgraničenje, Dačić je rekao da je teško definisati za šta bi se građani Srbije najradije opredelili. "Najveći deo građana i dalje smatra da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Mnogi su za zamrznuti konflikt, ali za to treba svi da se saglase i da nema posledice za budućnost, odnosno da nema pritisaka sa strane da se to pitanje reši, što je skoro nemoguće jer postoji želja Srbije da uđe u EU", zaključio je on.

b92.net
Foto: mfa.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter