12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Danas razgovor o odlaganju izbora

Izbori zakazani za 26. april biće odloženi za najmanje mesec dana, a moguće je i na duže ukoliko se situacija sa virusom korona ne bude smirivala.

O ovoj temi predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa predstavnicima svih lista koje će uzeti učešće na narednim parlamentarnim izborima.

- Kad je reč o kampanji, razgovaraću sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima o organizovanju što više televizijskih debata. Ukoliko situacija postane teža, znam svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje. Nećemo nipodaštavati rad onih koji su prikupljali potpise i sada učestvuju u kampanji. Mislim da možemo postići džentlmenski dogovor - rekao je Vučić.

Kako nam je potvrđeno, na sastanak će doći svi - predstavnici Socijalističke partije Srbije, lider SPAS-a Aleksandar Šapić, predsednik pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović, predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije, a izaslanike će imati i Nova stranka.

Šapić je ponovio da će prisustvovati sastanku.

Privremeno zatvorena 42 granična prelaza

RIK: Nastavak izbornog procesa tek po završetku vanrednog stanja, a evo šta to znači za datum održavanja izbora

- U ovom momentu svi treba da se ponašamo odgovorno, da sklonimo stranačke interese u stranu i pokušamo da pomognemo svako u skladu sa svojim mogućnostima. Odlaganje izbora za mene nije politička odluka niti prioritetna tema danas, već čisto tehnička neophodnost u cilju opšteg zdravlja nacije, tako da koji god predlog da dođe vezano za nju od nadležnih stručnih službi, meni će biti prihvatljiv - naveo je Šapić.

Pozivu predsednika odazvaće se i UDS. Bojan Đurić kaće za naš list da će do samog sastanka ljudi iz te koalicije pratiti situaciju i potom formulisati predloge.

- Odazvaćemo se pozivu, vrlo je važno da u ovom momentu ozbiljno razgovaramo. To je i obaveza političara u ovim teškim okolnostima. Pratićemo situaciju i tokom današnjeg dana, nakon toga ćemo definisati i eventualne konkretne predloge. Sad je najvažnije da ljudima pomognemo, naročito u ovim prvim danima - ističe Đurić.

Na sastanak kod predsednika Republike u ime pokreta Metla 2020 ići će lider pokreta Miloš Jovanović i Novica Antić. Taj pokret je pred kraj skupljanja potpisa neophodnih za predaju izborne liste i očekuju da je u toku dana predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

- Prvo hoćemo da čujemo kakvo je viđenje aktuelne vlasti o dešavanjima i da vidimo sa svim ostalima kako nadalje sprovoditi radnje vezane za redovne parlamentarne izbore, koji će, sva je prilika, morati da se odlože za neko vreme. Podržavam mere vanrednog stanja, jer bih i ja to isto učinio u ovakvoj situaciji da imam odgovornost za vođenje države - navodi Miloš Jovanović za "Blic".

Na sastanak koji je zakazan danas za 17 časova doći će i predstavnici Nove stranke. Lider te stranke Zoran Živković ranije je u intervjuu za "Blic" rekao da smatra da izbore treba odložiti, da niko ne bi bio ugrožen.

 

Inače, sve stranke su još pre nekoliko dana donele odluku da stopiraju predizbornu kampanju dok se situacija sa virusom korona ne stabilizuje.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti