Izvor:
18.11.2016 u 19:41
0

Novi atentat na Vučića? Nestalo oružje iz vojnih skladišta ukradeno da posluži za ubistvo premijera?!

Obezbeđeno oružje za novi atentat na premijera?!

Prilikom redovne kontrole stanja materijalnih sredstava, naoružanja i municije u skladištima u Garnizonu „Beograd“ ustanovljeno je da u jednom od njih nedostaje 70 poluautomatskih pištolja CZ-99, pet automatskih pušaka M-70 AB2 i dva sanduka municije kalibra 7,62 mm i 9 mm, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

Profesor Duško Tomić, šef Katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment, napominje da se nestanak oružja, prema uobičajnim procedurama Ministarstva odbrane i Generalštaba, smatra jednim od najvećih prestupa u VS i dodaje da je vrednost tog oružja ogromna.

– Susrećemo se sa organizovanom kriminalnom grupom u okviru VS, ne mora da se desi da su u pitanju vojnici Srbije, ali može da bude da je neko vezan sa organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi trgovinom oružja, zato što je nestalo oružje iz magacina. Tu je zakazao i vojnostražarski sistem i kompletan sistem obezbeđenja tog oružja koji vrši nadzor nad njime – kaže profesor i dodaje da sada moraju da budu napravljeni veliki rezovi svih onih koji su odgovorni.

– Moraju biti menjani, pozvani na odgovornost, da se konačno naučimo redu. Kada je reč o vrednosti nestalog oružja, na primer, jedna „zolja“ M je svojevremeno koštala koliko i jedan „jugo“, a vi sada vidite o kojim se to sredstvima radi i govori, samo ovo što je zaplenjeno na nivou Apatina i Sombora je vredno više stotina hiljada evra. Svako naoružanje je izrazito skupo – zaključio je on.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ističe da ovo predstavlja skandal najvećih razmera, kao i da se oni koji su planirali atentat na premijera neće zaustaviti na samo jednom pokušaju.

– Ako skladišta Vojske nisu bezbedna, šta sve možemo da očekujemo? Ovo je prvenstveno propust nadležnih organa MO i VS. Posebno jer se radi o skladištu naoružanja koje mora imati najviši stepen zaštite i obezbeđenja. Najmanje je važno koliko ovo oružje vredi, važno je za šta se sve to oružje može upotrebiti. Ako smo pre nekoliko nedelja imali nedvosmislen slučaj ugrožavanja bezbednosti premijera i njegove porodice, jasno je da oni koji su to pokušali neće stati samo na tom pokušaju. Krajnje je vreme da premijer napravi rez u bezbednosnom sektoru u Srbiji i na čelo službi postavi ljude koji će stručno i odgovorno raditi svoj posao – ocenjuje on za „Alo!”.

Istraga u toku

Odmah po utvrđivanju nestanka naoružanja i municije ministar odbrane i načelnik Generalštaba VS formirali su komisije nadležne za utvrđivanje uzroka ovog vanrednog događaja.

– U istražne radnje uključeni su Vojnobezbednosna agencija, Vojna policija i Tužilaštvo. O rezultatima istrage javnost će biti blagovremeno obaveštena – saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar odbrane naredio je vanrednu kontrolu svih magacina ličnog naoružanja i opreme.

Alo
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter