Izvor:
27.08.2019 u 20:03
0

TUGA: Preminuo prvi demokratski izabrani predsednik Gambije!

Prvi demokratski izabran predsednik Gambije Dauda Kairaba Džavara preminuo je u 95. godini, saopštila je danas vlada te zemlje.

Predsedništvo Gambije navelo je da je Džavara preminuo u glavnom gradu Banjulu i nazvalo ga "šampionom međunarodnog mira, pravde i humanosti".

Džavara je poznat kao "otac nacije", jer je predvodio pregovore koji su doveli do nezavisnosti Gambije od Velike Britanije 1965. godine.

Bio je premijer Gambije, države u zapadnoj Africi, dok je kraljica Elizabeta II bila šef države, a 1970. godine je izabran za predsednika.

Ostao je na toj funkciji do državnog udara 1994. godine, predvodjenog pukovnikom Jahijom Džameom, koji je vodio Gambiju više od dve decenije.

Džavara se posle državnog udara preselio u Veliku Britaniju, a u zemlju se vratio 2002. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter