Izvor:
17.05.2019 u 09:42
0

PREMINUO ARHITEKTA KOJI JE DIZAJNIRAO PIRAMIDU ISPRED LUVRA: Obnova muzeja Luvr, čiji delovi datiraju iz 12. veka, pokazala se kao njegov najkontroverzniji rad!

Jo Ming Pej, američki arhitekta kineskog porekla, koji je pored ostalog projektovao staklenu piramidu ispred muzeja Luvr u Parizu, preminuo je u 102. godini.

Pejevi projekti su poznati po naglasku na preciznoj geometriji, ravnim površinama i prirodnom svetlu.

Radio je i u starosti, stvarajući jedan od svojih najpoznatijih remek-dela – Muzej islamske umetnosti u glavnom gradu Katara, Dohi, u 80-tim godinama života.

Jo Ming Pej, sin istaknutog kineskog bankara, napustio je domovinu 1935. godine i preselio de u SAD, gde je studirao arhitekturu na MIT i Harvardu, a 1955. godine u Njujorku je osnovao svoju firmu.

Obnova muzeja Luvr, čiji delovi datiraju iz 12. veka, pokazala se kao njegov najkontroverzniji rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsednik Fransoa Miteran.

Pej je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu s tri manje piramide u blizini, što predstavlja upečatljiv kontrast postojećim objektima Luvra u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, a neki mediji su takvo rešenje opisali i kao "dodatak Diznilendu", dok je i sam Pej priznao da je Luvr bio nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pej je i u nekim drugim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rok end rola u Klivlendu.

Pej je 1983. godine osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Priker, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele da studiraju u SAD.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter