Izvor:
25.03.2019 u 10:17
0

PRVA ISPOVEST STEFANA (20) PRETUČENOG U SUTOMORU:Morao sam ponovo da učim da hodam i da jedem! Doktori su u čudu kako sam živ!

Nisam zadovoljan presudom! Taj mladić je dobio dve i po godine zatvora, a upropastio mi je život. To je mala kazna. Za mene je to bio pokušaj ubistva, jer malo je falilo da se ne probudim iz kome u koju me je on uveo.

Ovim rečima počinje svoju ispovest Stefan Novoselac (20) iz Rume, koga je 23. avgusta 2018. u Sutomoru u Crnoj Gori, dok je s drugovima bio na letovanju, pretukao Baranin Petar Vojvodić (20). Vojvodić je u petak pred Osnovnim sudom u Baru osuđen na 30 meseci zatvora zbog nanošenja teških povreda Novoselcu i njegovom drugu Dejanu Grujičiću.

7 meseci prošlo od napada
2 meseca je Stefan bio u komi
3 meseca je mladić bio u bolnici

30 meseci je kazna na koju je osuđen Vojvodić

Bio kao beba

Teško povređeni Stefan odlučio je da prvi put ispriča kroz šta je sve prošao za ovih sedam meseci i kako mu se život u sekundi promenio iz korena, iako ničim nije izazvao Vojvodića da mu zada kobni udarac.

– Tog mladića nisam sreo od napada, a kada bismo se negde sreli, pitao bih ga da li je srećan, da li mu je drago što je nekog svojih godina, ni krivog ni dužnog, batinama upropastio i napravio invalidom. Pitao bih ga da li mu je srce bilo puno kada je čuo da sam u komi i da lekari ne veruju da ću preživeti. Kako sam čuo, ovo nije bilo prvo nasilje koje je počinio, a ja ga nisam ni popreko pogledao, jer nisam takav čovek – kaže Stefan, koji je u komi bio puna dva meseca.

Pošto se probudio, Novoselac je, kako kaže, bio kao beba i sve je morao da uči iz početka.

– Kada sam se probudio iz kome, doživeo sam šok. Shvatio sam da ne mogu da govorim, da ne mogu da ustanem, da ne mogu da pijem vodu i da jedem, da ne mogu da hodam. Sve sam to morao ponovo da naučim, a pre tragedije sam trenirao košarku, džudo, boks i pikado i osvajao sam medalje – još uvek otežano priča Stefan.

Nezadovoljni presudom
Nismo znali da li će Stefan preživeti
Stefanov otac Nikola Novoselac ističe da je čitava porodica nezadovoljna presudom, s obzirom na to da su pet meseci živeli u neizvesnosti, ne znajući da li će Stefan uopšte preživeti.

– Lekari su nam tog 23. avgusta rekli da su šanse da se Stefan probudi iz kome nikakve. Imao je potres i oštećenja mozga. Kada se posle dva meseca probudio, rekli su da nema šanse da progovori, a kada je progovorio, prognozirali su da će biti kao biljka. Gledali smo ga u bolnici kako propada. Zbog svega toga ta kazna je sramotna – kaže Nikola.

Bio sam nemoćan

Mladić kaže da mu je u oporavku najviše pomogla podrška porodice i prijatelja, ali i upornost.

– Nije lako biti nemoćan, a upravo sam to bio. Nakon kome, u bolnici sam proveo još tri meseca. Otišao sam iz kuće u avgustu 2018, želeo da se provedem sa drugovima na moru, a kući sam se vratio sledeće godine, i to 1. februara, i to kakav…. U invalidskim kolicima, nesposoban da obavljam osnovne potrebe. Bio je to veliki udarac za mene i za sve oko mene – kaže ovaj hrabar mladić, koji je zahvaljujući terapijama i radom s fizioterapeutom, ali i jakoj volji, uspeo da stane na noge. Ipak, njegov oporavak je veoma težak i, osim što otežano govori, otežano se i kreće.

Nakon presude mladiću koji mu je, kako kaže, upropastio život, Novoselac kaže da nema nikakvu želju da ponovo ode u Crnu Goru.

– Nasilnici kao što je Vojvodić zaslužuju da osete bol i muku moje majke, mog oca i brata. Možda bi ga to naučilo pameti – zaključuje Stefan.
Nikola Novoselac, Stefanov otac, kaže da porodica osuđenog Baranina nije uplatila novac za lečenje.

– Ništa nismo dobili, nijedan dogovor koji smo sklopili nisu ispoštovali – kaže Nikola.

Kako se desio napad na Novoselca?

– Stefan i njegov drug Dejan prolazili su šetalištem u Sutomoru
– Na istom šetalištu našao se i Petar Vojvodić iz Bara
– Vojvodić se zatrčao ka Stefanu i Dejanu i s leđa udario Dejana
– Dejan je s polomljenom vilicom pao na pločnik, a Vojvodić se ustremio na Stefana
– Dok je Stefan ležao na podu, Vojvodić ga je još nekoliko puta udario pesnicom u glavu
– Napad su snimile kamere sa obližnjeg kafića

Kurir
Foto: Instagram/stefannovoselac

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter