Izvor:
13.09.2016 u 16:54
0

OBRAČUN SA ORGANIZOVANIM KRIMINALOM: U sveobuhvatnoj akciji MUP-a pali korumpriani policajci, silovatelji, makroi, dileri…

U 18 gradova Srbije danas je uhapšeno 123 osoba, a potraga je raspisana za još osam osoba, koji se sumnjiče za izvršenje krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i opšteg kriminala, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na konferenciji za medije u Palati Srbija, rekao da je se osumnjičeni terete za pokušaj ubistva, proizvodnju i krijumčarenje narkotika, krijumčarenje ljudi, silovanje, ugrožavanje sigurnosti, tešku krađu, neovlašćeno držanje oružja i ostala krivična dela.

Ministar je precizirao da je u današnjim akcijama policije zaplenjeno je 176 kilograma marihuane, oko 450 stabljika te biljke, više stotina tableta, tri pištolja, jedna autmatska puška, više komada municije i veća suma novca.

Kao karakteristične slučajeve Stefanović je naveo hapšenje 11 osoba, i raspisivanje potrage za još dve, zbog sumnje da su iz Rudarskog basena Kolubara ukrali oko 89.000 litara evrodizela, čime su napravili štetu tom preduzeću veću od 11,5 miliona dinara.

– Ova grupa je kriminalne aktivnosti sprovodila u 2015. i 2016. a svi, osim jednog, zaposleni su u RB Kolubara – rekao je Stefanović.

On je dodao da je danas u Šapcu priveden i G.S. (24) zbog sumnje da je silovao 14-godišnje dete, kao i D.G. iz Bogatića koji se tereti da je jednog 16-godišnjeg maloletnika zaključao u svoju kuću, a zatim ga seksualno i radno eksploatisao.

– D.G. je uz primenu sile i pretnje podvodio po lokalnim kafanama i naplaćivao seksualne usluge – rekao je Stefanović.

U istoj akciji, dodao je ministar policije, uhapšen je i V.N. iz Bogatića koji je istog maloletnika silovao na lokalnom groblju.

Uhapšen je i Ž.S. iz Beograda zbog sumnje da je učestvovao u obračunu navijačkih grupa u beogradskom naselju Železnik oko prevlasti na tržištu narkotika.

– Ž.S. se sumnjiči da je tokom aprila ove godine pucao i ranio U.B, a tokom januara ove godine napao S.M i naneo mu ubodnu ranu nožem čime smo rasvetlili ova dva krivična dela koja su se dogodila u Beogadu prethodnih meseci – rekao je Stefanović.

U Kragujevcu su uhapšeni B.S. i N.Z. iz tog grada, dok se za još dve osobe intezivno traga, zbog sumnje da su pripremali likvidaciju braće N.K. i I.K. iz Kragujevca čime je, kako je rekao Stefanović, sprečeno izvršenje tog krivičnog dela.

Sektor unutrašnje kontrole policije priveo je devet pripadnika policije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tako što su u republički budžet uplaćivali manje novca od predviđenih za registraciju putničkih i teretnih vozila.

– Na ovaj način su načinili štetu građanima Srbije od više od 1,7 miliona dinara – rekao je Stefanović.

Nakon višemesečne istrage policija je privela i organizovanu kriminalnu grupu sa 15 članova koja je vršila prevare sa osiguranjem, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 15 miliona dinara.

Ta kriminalna grupa je uz pomoć falsifikovane poslovne dokumentacije registrovala nepostojeća ili havarisana vozila, rentirala druga koja su bila slična, montirali registarske tablice i nalepnice, a zatim ih kasko osiguravala.

– Nakon toga su ova vozila lažno prijavljivali kao ukradena i tražili odštetu od osiguravajućih društava – rekao je Stefanović.

U akciji "Armagedon" uhapšene su četiri osobe koje se sumnjiče da su zloupotrebljavale i iskorišćavale maloletnike na internetu, a zaplenjeni su harddiskovi sa pornografskim materijalom.

– Mi nastavljamo s radom. Policija će nastaviti još jaču i intezivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa nadležnim tužilaštvima. Niko više ne zna kada će se akcije odigravati, niti može da kaže da su znali da će se ove akcije desiti, kao što niko, osim policije i tužilaštva ne zna kada će se desiti naredna akcija –rekao je Stefanović.

On je zahvalio svim pripadnicima policije koji su svojim akcijama pokazali da kriminal neće biti tolerisan u Srbiji.

Današnja policijska akcija izvedena je u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Boru, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Jagodini, Zaječaru, Pirotu, Leskovcu i Vranju.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter