Izvor: Alo.rs
13.08.2020 u 16:18
0

BORBA SA KORONOM NE JENJAVA! MEDICINSKI RADNICI OTKRIVAJU: Kada se bore za dah, pacijenti su potpuno konfuzni i u strahu

Strah od borbe sa nepoznatim, umor, suze i solidarnost deo su svakodnevice zdravstvenih radnika.

Srbije koji se mesecima unazad bore da spasu živote zaraženih virusom korona, a kako kažu, spremni su da do poslednjeg atoma snage istraju u toj borbi kako bi izašli kao pobednici.

Zdravstveni radnici iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Novog Pazara, za koje je danas u Kragujevcu održan prijem u organizaciji Ministarstva zdravlja, naveli su da je od početka borbe sa koronom bilo teških trenutaka koje će pamtiti do kraja života, ali da će se i ubuduće truditi da pacijentima, osim adekvatne zdravstvene nege, pruže i reč utehe.

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov je, kao neko ko je od prvog dana radio u kovid odeljenju, navela da je najteži bio početak, odnosno strah od borbe sa nečim što im je u potpunosti bilo nepoznato.

Ona je ispričala da bilo teško i stresno, da se broj pacijenata menjao iz dana u dan, ali da su se trudili da im ukažu maksimalnu zdravstvenu negu. Sa svojim kolegama je, kako kaže, složno ušla u borbu sa virusom korona.

-Nije bilo svađa niti pomisli o otvaranju bolovanja, odmora…u nama se probudio duh koji nije hteo da poklekne svih ovih meseci – rekla je Logvinov. Navela je da se broj pacijenata u Čačku smanjuje i da je njihova klinička slika lakša, ali da su ona i njene kolege „na ivici snage“.

-Ipak, spremni smo da do poslednjeg atoma svoje izdržljivosti damo maksimum kako bi sačuvali živote naših sugrađana i odbranili državu od ovog što nas je zadesila – istakla je Logvinov. Dodala je da je bilo teških trenutaka u borbi sa koronom, kao i da joj je teško pala razdvojenost od porodice.

SAZNAJTE JOŠ

ISPOVEST TANJE SAVIĆ O MUŽU KOJI JOJ JE OTEO DECU: Jecala u suzama i OVO poručila! (VIDEO)

BOL I JAUCI ZA MLADIM ŽIVOTIMA: Supružnici UGUŠILI četvoro dece, tela pronađena u garaži kuće!

VESELO U VILI: Danas su svi ustali raspoloženi, a ovo je RAZLOG

Srbija sa četiri košarkašice u Evroligi, čeka se Vasić

GREBANJE ISPOD POVRŠINE: Evo šta se OTKRILO o novim učesnicima Parova, mnogo toga im je zajedničko, a on je UŠAO zbog jedne osobe iz vile!

– Teško je ne zagrliti svoju decu, roditelje, ne družiti se sa prijateljima, ali smatramo da bez nas ne bi imali šansu u ovoj borbi i to nam daje elan da budemo još jači, složniji i perfektniji u celoj ovoj borbi – dodala je Logvinov. 

Vladimir Vukićević, anesteziolog iz Kliničkog centra Kragujevac, kaže da je stanje u toj zdravstvenoj ustanovi u drugom piku epidemije bilo pod kontrolom.

– Nijednog trenutka nismo bili u situaciji da pacijent bude ugrožen u smislu da nemamo mogućnost ga primimo i stavimo na bilo koji vid respiratorne podrške tako da smo, i kada smo tokom jula imali pik sa brojem inficiranih, bili u situaciji da pružimo adekvatnu zaštitu za bolesnike iz našeg regiona – rekao je on.

Naveo je da je bilo teških trenutaka koje će pamtiti do kraja života i istakao da je osim adekvatne medicinske nege veoma važna reč utehe, i za bolesnike i za njihove porodice.

– Ovo je sistemska bolest koja razara čitav organizam, jako komplikovana za lečenje i sa veoma neizvesnom prognozom. Samim tim, to dovodi do frustracije i nas, zdravstvenih radnika, ali trudimo se da pružimo maksimalnu podršku bolesnicima, ne samo u smislu lečenja, već i reč utehe i empatije, i prema njima i njihovoj porodici – rekao je Vukićević.

Dragana Mihajlović, glavna sestra urologije koja je u drugom piku epidemije učestvovala u organizaciji kovid bolnice u Kraljevu, kaže da je bilo teških situacija, pre svega u organizaciji.

– Sve nas je snašlo nešto sa čime se prvi put srećemo tako da je sama organizacija bila veoma komplikovana, ali dobro smo se snašli – rekla je ona.

Navela je da je bilo naporno, prvenstveno osoblju koje je konstantno radilo u smenama.

Dodala je da je veoma teško raditi u skafanderima, posebno u letnjim mesecima kada je temperatura i do 35 stepeni.

– Kada se bore za dah, pacijenti su potpuno konfuzni i u strahu, tako da je i psihički bilo teško – rekla je Mihajlović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter