Izvor: Blic
01.07.2020 u 22:17
0

Nadali smo se OTVARANJU granica, ali OVE ZEMLJE su i dalje ZATVORENE za Srbiju!

Građani Srbije nadali su se da će, u skladu sa preporukom Evropskog saveta,  danas moći da putuju u zemlje Evropske unije, ali umesto dobrih vesti iz brojnih članica Unije dočekali smo hladne tuševe. Nemačka, Austrija, Slovenija, skandinavske zemlje… jedna za drugom pojedine članice EU donsile su danas oduluke da svoje granice, ipak, zadrže zatvorenim za naše državljanje. Ipak, bilo je i drugačijih slučajeva.

Granice, naime, nisu automatski otvorene onog trenutka kada je objavljena lista od 15 zemalja za koju je data preporuka za otvaranje granica. Naprotiv. To je tek prvi korak.

Preporuka Evropskog saveta za otvaranje granica sa 15 zemalja koje nisu članice bloka nije pravno obavezujuća, već je samo to – preporuka. Dakle, svaka zemlja ima pravo da je prihvati ili odbije, piše sajt Schengenvisainfo.com.

Prva koja je odlučila da, za sada, ne prihvati tu preporuku je zemlja iz koje dolazi najveći broj naših građana na privremenom radu u inostranstvu – Nemačka.

Potom se ogalsila Italija koje je saopštila da će za građane Srbije važiti ista pravila kao i za sve ostale koji putuju u tu zemlju. I to je prva današnja pozitvna vest, odnosno Italija je prva zemlja EU koja je danas saopštila da se otvara za državljane naše zemlje. U Italiji, međutim, ostaje obaveza samoizolacije u trajanju od 15 dana.

Druge članice EU, za sada se nisu oglašavale, ali tokom dana očekuju se nove informacije.

Danas su, međutim, naši državljani doživeli naprijatnost na ulasku u Grčku iz Makedonije. Naime, iako je bilo najavljeno da će od danas u Grčku moći da se uđe preko prelaza Evzoni, koji najviše naših turista koristi, odluka je poromenjena.

– Zabrana ulaska u Grčku iz Severne Makedonije produžena je sve do 15. jula. Naši turisti i dalje mogu u Grčku avionom i kopnenim putem preko Bugarske, uz popunjen formular i dobijen kju-ar (QR) kod koji od 1. jula traže Grci – saopšteno je danas.

U svakom slučaju, koju god odluku da donesu članice EU, ona nije i konačna.

Lista zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak u EU biće revidirana na svakih 15 dana, u zavisnosti od epidemiološke situacije u tim zemljama. To znači da bi u slučaju da se broj zaraženih poveća građanima te zemlje ponovo bi bio uskraćen za ulazak.

Sličan princip imala je i Crne Gora koja je svakog petka objavljivala spisak zemalja prema kojima otvara granicu. Podsećamo, na toj listi još nema Srbije.

Zbog svega navedenog, savet putnicima sa liste zemalja kojima je odobreno putovanje je da ipak prvo provere sa ambasadom države EU u koju žele da putuju da li je to moguće i pod kojim uslovima.

Nemačka

Za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku, što je juče i potvrđeno u Fejsbuk objavi Ambasade Nemačke u Beogradu.

Komisija Evropske unije preporučila je zemljama članicama da od 01.07.2020. relaksiraju ograničenja kretanja za ulazak u Evropsku uniju. Vlada Savezne Republike Nemačke dosad još nije odlučila da li će slediti ove preporuke. Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu (www.belgrad.diplo.de) ili preko Fejsbuka – navedeno je u Fejsbuk objavi Ambasade Nemačke u Beogradu.

Austrija

Poput Nemačke, Austrija je odlučila da ne otvara granice za građane Zapadnog Balkana.

– Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju građanima trećih zemalja. Time smo u saglasnosti sa merama drugih zemalja. Reagujemo na situaciju u regionu. Primetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve – rekao je Šalenberg na konferenciji za štampu.

Od ovog pravila izuzeti su austrijski državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u Beču.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji – koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Italija

Kako je danas saopšteno iz Ambasade Italije u Beogradu, na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Republike Italije Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

– Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju (ulazak je prethodno bio omogućen samo u posebnim slučajevima). Nije više potrebno obrazložiti razloge putovanja. Međutim, i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana – navedeno je u saopštenju.

Ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze sa liste, uključujući i Srbiju.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan kako na sajtu Ambasade tako i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Slovenija

Slovenija takođe danas nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Evrospke lomisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

– Određivanje 14-dnevnog karantina je obavezno za sva lica (i slovenačke državljane) koja ulaze u Republiku Sloveniju i imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji“, naovidi se u Fejsbuk objavi Ambasade Slovenije u Beogradu.

Francuska

Francuska je danas, za razliku od Nemačke, Austrije i Slovenije, otvorila danas svoje granice za građane Srbije i to bez ikakvih ograničenja, saznaje  u Ambasadi Francuske. Naši državljani će od danas u tu zemlju moći da putuju najduže na period od tri meseca sa teritorije naše zemlje, bez posebnih mera i ograničenja.

Francuska će, kao i ostale zemlje EU pratiti epidemiološku situaciju u svakoj zemlji i u skladu sa tim, ukoliko bude potrebno, korigovati odluke.

Međutim, treba imati u vidu da naši državljani koji dolaze sa terotirije zemalja za koje su francuske granice i dalje zatvorene, poput Amerike, ipak, neće moći da putuju po ovim relaksiranim pravilima. Ukoliko u Franucsku želite da uđete sa terotorije neke od zemalja koje se ne nalaze na listi zemalja koji u tu zemlju mogu ući bez restrikcija, mogli biste imati poteškoća.

Inače, na listi zemalja iz kojih se može ući u Francusku bez restrikcija su i Alzir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Južna Koreja, Kanada, Kina (pod uslovom reciprociteta), Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

– Treba imati u vidu da, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, ova lista može da bude modifikovana – navode u ambasadi.

Švajcarska

Švajcarska, međutim, i dalje nije donela odluku. Kad je reč o zemljama izvan EU, u odgovoru švajcarske ambasade rekli su Tanjugu da zvaničnu informaciju nemaju, a državljani Srbije su upućeni da redovno prate internet sajt oko daljih uputstava.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

Osmaci danas i sutra PREDAJU LISTE ŽELJA za upis u srednju školu!

MESEČNI HOROSKOP Stigao je burni jul i zato ovo morate znati!

TURISTI, OPREZ! Granični prelaz EVZONI ZATVOREN DO 15. JULA!

NOVA HAPŠENJA U SLUČAJU „JOVANJICA“ Uhapšeno još sedam osoba

Švedska

Zabrana ostaje na snazi i u Švedskoj, prenose beogradski mediji. Kako je potvrđeno u Ambasadi Švedske u Beogradu, oni preporuku EU još nisu usvojili, pa je zabrana ulaska za građane Srbije u tu zemlju i dalje na snazi.

– Vlada Švedske donela je odluku o produženju privremene zabrane ulaska u EU preko Švedske do 7. jula 2020. Vlada Švedske će uskoro ponovo odlučivati o zabrani i tada ćete znati da li se izrečena mera ponovo produžava ili ukida. Ambasada ne prejudicira odluke švedske Vlade – rečeno je švedskoj ambasadi.

Kako su naveli, vlada Švedske je 19. marta 2020. odlučila da privremeno obustavi nepotrebna putovanja u Švedsku, s ciljem ublažavanja efekata epidemije i smanjenja zaraze virusom COVID-19. Odluka je u nekoliko navrata bila ponovo razmatrana i produžena, poslednji put pre nekoliko dana.

– Kada i ako bude omogućen ulazak u Švedsku, Švedska će doneti odluke o prevenciji zaraze – kazali su nam u ambasadi za portal „Telegraf“.

Danska

Iz Ambasade Danske, s druge strane, kažu da vlada te zemlje nije još odlučila kada je reč o preporuci EU.

– Danska još uvek nije donela odluku o otvaranju granica za građane zemalja koje su se našle na preporučenoj listi. Očekuje se da odluka bude doneta do kraja radne nedelje – rečeno nam je u ambasadi.

Finska

I Finske granice ostaju zatvorene za državljane Srbije.

– Savet EU je prihvatio preporuke za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU. Preporuke nisu pravno obavezujući instrument i vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje njegovog sadržaja – rekali su „Telegrafu“ u ambasadi Finske i dodali da će svaka promena biti objavljena na internet stranici diplomatskog predstavništva.

Kada je Finska u pitanju, ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020. Građani Srbije i Crne Gore mogu ući u Finsku samo ukoliko imaju važeću boravišnu dozvolu.

Holandija

Sa druge strane, Holandija je odlučila da, uz Francusku i Italiju, bude jedna od zemalja koje od danas otvaraju granice za državljane Srbije.

Za ulazak u Holandiju nema ograničenja, prenosi Tanjug, te stoga građani Srbije bezuslovno mogu ući u tu državu, i bez testa i bez obaveznog karantina.

– Podrazumeva se da su svu putnici u obavezi da poštuju mere i obaveze koje se primenjuju u Holandiji – navodi se.

Rumunija

U Rumuniji su trenutno, još uvek, na snazi odredbe o opštoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU, a ulazak je stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU je dozvoljen samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU ili Evropskog ekonomskog prostora sa prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji poseduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

Sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima, navode u Ambasadi.

Hrvatska

U odgovoru hrvatske ambasade Tanjugu kaže se da je Štab civilne zaštite Hrvatske doneo odluku „o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, koja se primenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine“.

Od toga su, dodaje se, izuzeti zdravstveni radnici, saradnici i istraživači, stručnjaci za brigu o starijima, prekogranični radnici, oni koji zahtevaju hitno medicinsko lečenje…

 

Takodje, kako se navodi, osobama koje putuju u Hrvatsku preporučuje se prethodna najava ulaska u tu zemlju korišćenjem aplikacije https://entercroatia.mup.hr/, radi što bržeg prelaska granice.

Mađarska

Mađarska je medju zemaljma koje su otvorile granice za naše državljane.

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Madjarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Madjarsku.Sledeća je bila Austrija, čije granice su zatvorene za sve Balkance, a zatim je hladan tuš stigao i iz Slovenija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter