Izvor: Tanjug
26.05.2020 u 18:59
0

Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje korone

Svetska banka je odobrila danas Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se, prema saopštenju Svetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju Kovid-19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

Pored toga, biće izgrađene i dve nove regionalne laboratorije – u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu – koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

OVO MORATE PROČITATI

OGLASIO SE JOANIKIJE: Milo nam je ponudio da likvidiramo sami sebe!

DR DANICA GRUJIČIĆ OTKRILA NACIJI: KORONA virus je VEŠTAČKI izazvan, lečiće nas moji učenici!

MIGRANTI OTVORILI NOVU RUTU KROZ BOSNU Strah u podgrmečkim selima!

HRVATI OPET POHRLILI U ŠOPING U SRBIJU

PUTIN RAZBIO ZAPADNE AGENTE Imamo genetsko oružje za masovno uništenje! (VIDEO)

SRPKINJA LJUBICA JE NAJLEPŠA ŽENA KONTINENTA! Zvanično proglašena za Miss Evrope!

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na Kovid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

“Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu Kovida-19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete“, kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu Kovida-19, uz bolje jedinice intenzivne nege i elektronski sistem praćenja testiranja na virus, omogućiće Vladi Srbije da mere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu u borbi protiv ove bolesti, dodaje Ndegva.

Zahvaljujući ovom projektu pod nazivom “Projekat hitnog odgovora na Kovid-19”, Srbija će ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja.

To će omogućiti da Srbija bude spremnija da proceni rizik, da može rano da otkrije i potvrdi oboljevanje i da ima blagovremene podatke za donošenje odluka, kako bi preduzela sve neophodne mere, navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter