Izvor:
31.07.2016 u 15:23
0

VERNICI SLAVE SVECA KOJI JE ZAKLJUČAVAO SVOJ JEZIK: On nikada nije izgovorio nijednu SUVIŠNU REČ!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog Pamva.

Ovaj svetac bio je misirac i podvižnik na nitrijskoj gori. Sveti Pamvo bio je savremenik svetog Antonija Velikog, ali i sam veliki u monaškim podvizima.

Posebno je bio poznat po dve osobine. Dugim vežbanjem je zaključao svoj jezik, kako nikada ne bi izrekao nijednu izlišnu reč. Nikada nije jeo hleb koji nije sam umesio.

Bio je sličan Božjem anđelu i u starosti mu je lice, kao Mojsiju, svetlelo toliko jako da monasi nisu mogli da ga gledaju. Ni na najprostije pitanje nije davao brz odgovor, bez prethodne molitve u srcu i razmišljanja.

Jednom je aleksandrijski patrijarh Teofil posetio monahe u Nitriji. Tada su monasi zamolili Pamva sledeće: “Reci papi poučnu reč, koja bi mu bila od koristi”. Pamvo je tad odgovorio:

Ako mu moje ćutanje ne koristi, to mu ni moja reč neće koristiti.

Sveti Pamvo je jednom putovao sa monasima po Misiru. Kada su naišli na neku grupu ljudi koji su mirno sedeli dok su oni prolazili pored njih, Pamvo im je rekao:

Ustanite i pozdravite monahe, da blagoslov od njih primite, jer oni neprestano besede s Bogom, i usta su njihova sveta.

Ovaj svetitelj prozirao je u sudbine i živih i umrlih ljudi. Upokojio se 386. godine.

HappyTv.rs
Foto: Crkvenikalendar.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter