Izvor:
31.07.2016 u 13:20
0

I SRBIJA UGROŽENA TRGOVINOM LJUDIMA: Pazite NA DECU na društvenim mrežama!

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je u Pančevu da je trgovina ljudima jedno od najmračnijih i najmonstruoznijih krivičnih dela, upozorivši na to da je i naše društvo ugroženo ovom pojavom.

Trgovina ljudima nije samo trgovina nečijim znanjem, nije samo trgovina nečijim radom, trgovina ljudima je trgovina nečijim dostojanstvom, nečijom suštinom kao ljudskim bićem. Nažalost i naše društvo je i te kako pogođeno i otvoreno za razne oblike trgovine ljudima. Prošle godine mi smo identifikovali 40 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 24 bili deca. Ove godine do sada već negde oko 30 – rekao je Vulin na svečanosti povodom obeležavanja Međunardnog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Vulin je podsetio i da migrantska kriza, koja je u jeku, nosi sa sobom stotine hiljada ljudi koji prolaze Srbijom, navodeći i da mnogi od njih jesu žrtve trgovine ljudima.

Veoma je teško odrediti ko je od njih konkretno žrtva trgovine ljudima, jer oni se kreću i ne zadržavaju se ovde, ali tamo gde odlaze, takođe, su veoma ranjivi baš kao što su bili ranjivi i tamo odakle su došli – rekao je on.

Vulin je napomenuo da postoje čak slučajevi da krijumčari angažuju maloletnike i to državljane zemalja kroz koje migranti prolaze da bi bili njihovi vodiči, da bi suštinski bili za njih krijumčari i da bi zahvaljujući svom maloletstvu izbegavali drastiče zakonske kazne.

Ali i oni su žrtve, i oni su zapravo žrtve trgovine ljudima. Trgovina ljudima je nešto što može da se desi bilo kome od nas, nama, našim roditeljima, našoj deci. Zato su ove aktivnosti izuzetno važne da skrenemo pažnju čitavom društvu da je to moguće – kazao je ministar.

Vulin je upozorio i na opasnost društvenih mreža, koje su, kako je naveo, svet učinile tako jednostavnim za komunikaciju sa naslabijima, najmlađima i najnaivnijima.

Svi zajedno moramo da radimo na tome da upozorimo i decu i odrasle: Ne znate sa kime stupate u kontakt, ne znate ko vam šta nudi, ne znate šta rade vaša deca – upozorio je ministar Vulin.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter