Izvor:
30.07.2016 u 13:32
0

DANAS JE OGNJENA MARIJA: Evo šta nikako NE SMETE raditi na ovaj praznik!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Pošto prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem, kao što sveti Ilija kažnjava gromom, ona spada u“ognjevite” svece.

Na današnji dan, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade se nikakvi poslovi, naročito ručni i radovi u polju. Prema narodnom verovanju one koji prekrše ovo Ognjena Marija kažnjava ognjem, pa je zato i poznata kao Ognjena Marija.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obeležen “crvenim slovom”, ali žene toga dana odbijaju da zadenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u “velikim vodama”.

HappyTv.rs
Foto: crkvenikalendar.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter