Izvor:
29.07.2016 u 18:20
0

STATISTIKE UPOZORAVAJU: Maloletnici sve više žrtve trgovine ljudima

Od početka godine u Srbiji je identifikavano ukupno 30 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 10 maloletnika, kaže direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić, uoči 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Prošlu godinu je obeležio nešto manji broj identifikovanih žrtava, a pretpostavljamo da je uzrok tome migrantska kriza, jer su najznačajniji resursi koji obavljaju preliminarnu idemntifikaciju žrtava bili usmereni upravo na tu grupu– rekla je Tanjugu Kljajić.

Ona je rekla da je u Srbiji seksualna eksploatacija najzastupljeniji vid, a da je prošle godine zabeležen veliki porast maloletnih žrtava trgovine ljudima, dok je ove godine od 30 identifikovanih žrtava 10 bilo maloletnih.

I kod maloletnika, takođe, preovlađuje seksualna eksplatacija pa tako imamo pet devojčica koje su žrtave trgovine ljudima– rekla je Kljajić, koja navodi da su prisutni i ostali vidovi eksploatacija – radna, među maloletnicima prinuda na prošnju, prinudni brak…

Kljajić kaže da je centar od početka godine imao 27 prijava sumnje na trgovinu ljudima među migrantskom populacijom, ali da nijedna žrtva nije identifikovana.

Važno je napomenitu da je jako teško, gotovo nemoguće, identifikovati žrtvu trgovine ljudima u fazi tranzita. Imajući u vidu da je žrtva zainteresovana da što pre stigne u zemlju odredišta ona pokušava, čak i ako je bilo nekih vidova eksploatacije, da to prikrije samo da bi se domogla zemlje u koju je krenula– rekla je Kljajić.

Rezolucijom Generalne skupštine UN 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost tog problema.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter