21°C

Beograd

ŠABIĆ: Potreba za suzbijanjem autocenzure

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je danas novinarima 3.maj - Svetski dan slobode medija, i poželeo im "ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti".

S tim u vezi, on je naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva, dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije.

Poverenik je, takođe, ukazao na potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena "sukoba" u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura tzv. botova i sl., i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim "curenjem" raznih "poverljivih informacija" ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Šabić je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbednosti, naglasivši da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanje svih koji ugroze bezbednost novinara. S tim u vezi, izrazio je žaljenje što ni posle više godina još uvek nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikimedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar