Izvor:
28.07.2016 u 14:42
0

DŽABA SU SE NADALI: Neće biti PRODUŽETKA ROKA za stare studente!

Pomoćnik Ministra prosvete Milovan Šuvakov rekao je danas da neće biti produženja roka za završetak fakulteta starim studentima i da će oni koji ne diplomiraju do 30. septembra, a žele da nastave studije, morati da upišu druge studijske programe.

Stručna javnost nema dileme da je došlo vreme da se podvuče crta – rekao je Šuvakov i dodao da je iz ugla studenata produženje roka možda opravdano, ali da su viosokoškolske ustanove administrativno opterećene starim programima i da je fakultet u problemu ako mora da drži stare programe.

On je dodao da je visoko obrazovanje imalo različitu ulogu u različitim društvenim okolnostima, te da je ranije visoko obrazovanje držalo mlade ljude "sklonjene od tržišta rada", a da sa društvenim promenama tržište rada treba da bude popunjeno kvalitetrnim mladim ljudima koji su sposobni da obavljaju razne poslove.

Šuvakov podseća da je starim studentima od 2005. godine, kada je usvojen Zakon, dva puta produžavan rok i da je već istekao rok i Bolonjcima koji su među prvima upisali fakultet i koji imaju rok od osam godina da ga završe. Sa istekom roka, 30. septembra ove godine, Šuvakov kaže da se nikome neće uskratiti pravo da studira, te da stari studenti mogu da upišu nove studijske programe i da će problema biti jedino na fakultetima gde su se studijski programi drastično menjali.

Upitan na čemu će ministarstvo intenzivno da radi u narednom periodu, Šuvakov kaže da uloga škole treba da se promeni i da se mora pojačati njena vaspitna uloga.

Mi smo ranije u školu išli po informacije. Danas deca imaju obilje informacija oko sebe i škola treba da ih uči kako te informacije da filtriraju, kao i da se vrati vaspitna uloga škole – naglasio je pomoćnik ministra.

On kaže da ministarstvo radi intenzivno na reforma visokog obrazovanja, posebno za studijske programe koji obrazuju nastavnike, ali i na reformi gimnazija.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter