Izvor:
14.07.2016 u 14:59
0

ONI SU LEČILI DODIROM: Pravoslavni vernici slave mučenike SVETE VRAČE!

Sveti Vrači – sveti Kozma i Damjan smatraju se zaštitnicima lekarske profesije. Oni su bili besrebrenici – besplatni lekari i čudotvorci. Slave se dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

Rođena braća, kršteni su i vaspitavani u hrišćanskom duhu. Imali su veliku blagodat od Boga – lečili su ljude i životinje od svake muke i bolesti, i to dodirom. Nisu tražili nikakve nagrade, samo su od bolesnika zahtevali da veruju u Hrista Gospoda. Veliko imanje koje su nasledili, milostivo su razdelili siromašnima.

U njihovo vreme Rimom je vladao car Karin. Gonitelji Hrišćanstva doveli su pred njega ovu svetu braću, okovane u lance. Posle dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu Hrista i prinesu žrtve idolima. Kozma i Damjan ne samo da nisu poslušali cara nego su ga savetovali da odstupi od mrtvih idola i da prizna jedinog istinitog Boga.

Naš Bog nije stvoren, no On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne biste imali kome klanjati – rekla su mu braća.

Zbog toga što nije verovao u Boga, slavio idole i proganjao hrišćane, Kozma i Damjan su učinili da se Karinu lice okrene na drugu stranu. Ubrzo je car zatražio pomoć i izlečenje upravo od njih. Posle čuda koje su učinili nad carem, jer su ga čudesno iscelili, car je i sam izjavio svoju veru u Hrista i otpustio braću svetu s mirom.

Nastavili su da slave Hrista Boga i isceljivali bolesne, a narod ih je proslavljao na sve strane. Pozavideo im je na slavi neki lekar, nekadašnji njihov učitelj i pod izgovorom da beru lekovite trave, izveo ih je u planinu i pobio kamenjem. Stradali su 284. godine. Njihov spomen ostao je trajan u crkvi na zemlji.

HappyTv.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter