Izvor:
22.06.2016 u 02:13
0

Na Svepravoslavnom saboru na KRITU usvojene primedbe SPC

Učesnici Svepravoslavnog sabora na Kritu usvojili su primedbe Srpske pravoslavne crkve SPC na sadržinu prvog dokumenta ovog sabora koji sažima aspekte doprinosa Crkve ovladavanju mira, pravde, slobode, bratstva i ljubavi među narodima i ukidanju rasnih i drugih diskriminacija.

Nakon svečanog otvaranja, Saboru su se obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop bački Irinej.

"Primetili smo da prvom saborskom dokumentu nedostaju određeni hristološki i sotiriološki uvidi koji mogu da nadomeste njegovu manjkavost koja se odnosi na neobuhvatanje pravoslavnog svedočenja u savremenom svetu", saopšteno je iz SPC.

Međutim, postavljanjem temelja na univerzalniji plan, i isticanjem uloge Crkve kao živog prisustva Carstva Boga Trojice u istoriji, omogućeno je univerzalnije rešenje, odnosno primenjivije razumevanje istorije kojoj eshatološka mera nije ni Bog ni čovek, no Bogočovek, Gospod Isus Hristos, naglašeno je na sajtu SPC.

Ove primedbe, čijim je unošenjem tekst dokumenta dobio na preciznosti i koje su istovremeno dale na značaju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a koje će završetkom rada Svetog i Velikog Sabora postati dostupne u okviru konačne sadržine dokumenta, posebno su se ticale paragrafa o pastirskom staranju Crkve za mlade i osmišljavanju ljudskih dostignuća hrišćanskim vrednostima.

Na osnovu neposredne reakcije učesnika na primedbe istaknutih delegata SPC stečen je utisak da su one naišle na razumevanje auditorijuma i prihvatanje predsedavajućeg patrijarha vaseljenskog Vartolomeja i sapredsedavajućih prvojerarha pravoslavnih crkava, navodi SPC.

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/PrometheusLaw

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter